Gezondheid

Werk verzorgende IG

Werken in de zorg kan heel erg leuk zijn. Een VIG’er is iemand die mag rekenen op een goed gevulde takenpakket waarbij de zorg aan de mens centraal staat. Ben je een individu die veel waarde hecht aan de zorg, dan pas je perfect in het profiel van een VIG’er. Een werk verzorgende ig is altijd dynamisch van aard. Los van een leuke baan, is het ook een baan waar je veel verantwoordelijkheidsgevoel moet hebben. Zou je graag willen weten hoe de dag van een VIG’er eruit ziet? Dan moet je de volgende alinea’s zeker lezen. 

Ondersteunende werkzaamheden

De dag van een VIG’er bestaat onder andere uit ondersteunende werkzaamheden. Dat wil zeggen dat je patiënten gaat helpen om op te staan of om ze in bed te krijgen. Heb je te maken met een patiënt die bedlegerig is, dan zul je veel meer moeten ondersteunen. Zo een patiënt zal je ook moeten baden en eten moeten geven. Daarnaast zijn er nog meer werkzaamheden die ondersteunend van aard zijn. Dat wil zeggen dat je stevig moet zijn om die ondersteuning te kunnen bieden. Je zal dus ook op jezelf moeten letten om stabiel te zijn. 

Goed kunnen socialiseren

Als VIG’er zal je ook moeten socialiseren met je patiënten. Aandacht speelt namelijk een belangrijke rol wanneer het gaat om de zorg. Een leuk babbeltje maken of meedoen aan een kaartspel vallen allemaal onder deze aspecten. Het komt erop neer dat je je patiënten op hun gemak moet laten voelen. Patiënten kunnen namelijk sneller herstellen als ze weten dat door een VIG’er behandeld wordt die plezier beleven in hun werk. Patiënten kunnen dit aanvoelen en weten hierdoor precies wanneer dit het geval is. Aan de andere kant kun je hierdoor je werk als zorgmedewerker ook beter uitvoeren. 

Flexibel zijn

Als VIG’er moet je je tijd flexibel kunnen indelen. Dit omdat je verschillende diensten moet kunnen draaien. Je dient er dus voor te zorgen dat dit geen probleem vormt voor je gezin. Een ander aspect is dat het wel eens kan voorkomen dat je moet invallen voor een collega. De drie diensten waarop je je als VIG’er zeker moet richten is ochtend-, middag- en de nachtdienst. Als je die flexibiliteit erin kan houden, dan weet je dat je een werk verzorgende ig zal aan kunnen. Het enige wat je moet doen, is om elke dag het beste van te maken op het werk. Ook op de website van de Rijksoverheid is veel informatie te vinden over werken in de zorg.

Upgrade voortdurend

Een leuke bijkomstigheid is dat je binnen de zorg altijd de mogelijkheid hebt om jezelf te upgraden. Dat wil zeggen dat je altijd kunt doorgroeien binnen de zorg. Hiervoor heb je speciale vervolgopleidingen waarvoor je je kunt opgeven. Maak zeker gebruik van deze gelegenheid. Met het oog op het feit dat een werk verzorgende ig erop gericht is dat er voortdurend progressie geboekt moet worden, moet je altijd mogelijkheden kijken om jezelf te ontplooien. Werken in de zorg is een vakgebied waarvan je moet houden. Herken je jezelf erin? Dan is er geen twijfel om te solliciteren.