Gezondheid

Lijkt je huisdier ziek? Dit kan het zijn!

Honden zijn geliefd in Nederland. Naar schatting leven er tussen de 1,7 en 2 miljoen honden als huisdier in ons land en in veel huishoudens zijn ze een trouwe vriend. Sommige mensen gaan nog verder en zien de hond als meer dan alleen een huisdier maar ook als een lid van de familie. Dan gaat het je natuurlijk aan het hart als je hond ziek wordt. Je wil ervoor zorgen dat je trouwe vriend natuurlijk zo snel mogelijk weer beter wordt.

Vieze geurtjes
Een ongetwijfeld bekend fenomeen voor veel hondeneigenaren is dat je hond stinkt en een nare geur uitstoot. Veel mensen hebben vast wel eens een situatie meegemaakt waarin ze hun eigen huis (of dat van een andere hondenbezitter) binnenliep en dacht ‘het ruikt hier niet prettig’. Een stinkende hond is ook zeker niet prettig. Het is een indringende, onprettige geur en als er niets wordt gedaan kan het uiteindelijk zelfs gevolgen hebben voor de waarde van je huis. Reden genoeg dus om er iets aan te doen.

Deze geur ontstaat doordat bacteriën zich vastklampen aan onder andere hondenharen, afvalstoffen, zweet en huidschilfers. De stinkende geur blijft dan over als dit wordt omgezet in zogenaamde vluchtige verbindingen. Deze hondengeur verwijderen is gelukkig goed mogelijk, al is het daarbij wel belangrijk dat je het juiste middel kiest. Bij het gebruik van te agressieve middelen (denk aan ingrediënten als alcohol, parfum of parabenen) kan dit schadelijk zijn voor zowel meubelen als je hond. Kies dus voor een mild middel.

Oormijt
Hoewel een vieze geur een probleem is dat vooral voor jou tot overlast kan leiden, kan je hond bijvoorbeeld ook last hebben van oormijt. Kleine, achtpotige parasieten die zich vestigen in de oren van je trouwe viervoeter. Als je het niet tijdig aanpakt, kan het uiteindelijk leiden tot oorontsteking. Oormijt bij honden is een veelvoorkomende kwaal, vooral omdat het zeer besmettelijk blijkt. Je kunt het behandelen met oorreiniger, nekdruppels of medicijnen. Ook wordt aanbevolen om de oren van je hond regelmatig (eenmaal per week) te controleren. Als er een infectie zichtbaar is, ga dan naar de dierenarts. Deze zal dan medicijnen voorschrijven.