goed slapen
Gezondheid

Goed slapen is enorm belangrijk

Goed slapen is voor een mens enorm belangrijk om lekker in je vel te zitten. Maar je nachtrust heeft invloed op nog veel meer aspecten. Zo is goed slapen tevens erg belangrijk voor gezonde hersenen. Slaaponderzoekers zijn het hier namelijk over eens, een goede nachtrust is van essentieel belang.

Slaaptekort brengt vervelende gevolgen met zich mee

Er wordt wel eens gezegd dat je tijdens je lichaam tijdens het slapen weer op kan laden of te wel een onderhoudsbeurt krijgt. Welke nodig is om te kunnen herstellen van de dag ervoor. Maar naast lichamelijk moe zijn, heb je er ook geestelijk last van. Zo zal je concentratievermogen achteruitgaan, maar ook je reactiesnelheid zal afnemen. Allemaal aspecten welke in het moderne hedendaagse leven enorm van belang zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld alleen maar al aan het verkeer of zelfs het koken van eten.

Maar naast deze vervelende gevolgen, zul je door te weinig goede slaap de dag erna ook een stuk prikkelbaarder zijn. Op den duur zal je er zelfs sober door worden, waarbij het mogelijk is om zelfs depressief te worden.

Als dit alles al niet erg genoeg is, zal je door te weinig kwalitatieve slaap er qua uiterlijk ook nog eens op achteruit gaan. Men denkt dan al snel aan de wel bekende wallen onder de ogen. Maar men denkt veel minder snel aan het dik worden door te weinig slaap. Door slaapgebrek zal je hormoonhuishouding namelijk veranderen, waardoor je hongergevoel meer gestimuleerd wordt, waardoor je meer zult gaan eten.

Hoeveel slaap is een mens nodig

Bij vele mensen is het bekend dat een mens 8 uur slaap nodig heeft per dag. Deze 8 uur is echter een gemiddelde, welke per mens verschillend is. Beter kun je dan ook zeggen dat het grootste gedeelte van de mensen tussen de 7 en 9 uur slaap per dag nodig hebben. Hoeveel slaap jij nodig hebt hangt af van je genetische aanleg en externe factoren zoals je geslacht, leeftijd en je levensstijl. Er wordt qua levensstijl gekeken naar hoeveel een mens zowel lichamelijk als geestelijk doet op een dag. Een drukker persoon heeft in de regel meer slaap nodig.

Tips om beter te kunnen slapen

Door voldoende tijd vrij te maken om te slapen ben je al goed op weg. Maar het kan voorkomen dat je slecht in slaap valt, waardoor de tijd die je voor het slapen ingepland hebt als sneeuw voor de zon weg tikt. Hierbij daarom een aantal tips om beter in slaap te komen en om een kwalitatief betere slaap te krijgen.

  1. Zorg voor voldoende ontspanning op een dag. Ook al ben je heel druk, zorg ervoor dat je af en toe je rust tussendoor neemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eten. Doe dit niet op de werkplek of achter de tv. Maar neem er echt je tijd voor om alleen met eten bezig te zijn. Te veel spanning zorgt er namelijk voor dat je deze in de nacht ook nog zal hebben.
  2. Vermijdt blauw licht vlak voor het slapen gaan. Blauw licht zorgt er namelijk voor dat het slaapgevoel niet op gang komt. Eigen laat je met blauw licht weten dat de dag net begonnen is. Dit terwijl je lichaam stofjes aan moet maken om juist in slaap te komen. Vlak voor het slapen tv kijken of nog even op je mobiel kijken is dan ook niet aan te raden.
  3. Luister naar muziek of ontspannende geluiden. Muziek met een langzaam ritme van 60 tot 80 slagen per minuut, kunnen ervoor zorgen dat je gemakkelijker in slaap valt. Hiervoor kun je muziek afspelen op je mobiel, maar er zijn hier ook apparaatjes voor zoals een witte ruis machine welke een specifiek gelijk produceren waardoor je goed kunt inslapen en een betere nachtrust zult hebben.
  4. Zorg voor een goede temperatuur op je slaapkamer. De beste temperatuur is tussen de 16 en de 18 graden Celsius. Hierbij is het echter wel van belang dat je handen en voeten aangenaam warm zijn.
  5. Je lichaam beter voorbereiden op slapen door een warme douche te nemen. Door vlak voor het slapen onder de douche te stappen, zul je een stuk meer ontspannen zijn. Tevens zal door de temperatuurdaling je metabolisme sneller vertragen, waardoor je lichaam voorbereid wordt op het slapen gaan.