fruit dieet
Gezondheid

Fruit dieet

Wil je graag afvallen, maar ben je ook dol op zoet en suiker (en dat zijn er velen met jou)? Dan kun je eens denken aan het fruitdieet. Het grootste voordeel van het fruitdieet is dat je geen honger gaat krijgen. Je kunt namelijk bij het fruitdieet zoveel fruit eten als je maar wilt. Er zijn wel wat richtlijnen, zoals dat je op bepaalde dagen bepaalde soorten fruit moet eten en anderen moet laten staan. Maar als dat alles is? Daar kun je ook aan wennen! Je kunt met een fruitdieet snel vrij veel gewicht verliezen. Je kunt vocht verliezen, maar ook 100 gram vet per dag. Vochtverlies betekent reiniging van je lichaam. Dit gebeurt allemaal van binnenuit en dan ga je ontdekken dat je huid er ook frisser uit gaat zien. Na ongeveer twee weken merk je dat je wat minder snel gewicht gaat verliezen, het overtollige vet is op dat moment namelijk al verdwenen.

Over het fruit dieet

Er zijn mensen die het fruit dieet lastig vinden. Het kan zijn dat je het moeilijk vindt om alleen maar fruit te eten en dat je na een week toch wat anders wilt eten. Soms probeer je het nog even maar dan wil je echt andere voedingsmiddelen nuttigen. Je krijgt bij het fruit dieet nauwelijks eiwitten en vetten binnen en daar kun je toch wel naar verlangen. Eiwitten heeft je lichaam nodig, het is een belangrijke bouwstof van ons lichaam en dat geldt ook voor vetten. Je kunt dus niet te lang zonder dus het fruit dieet moet je niet heel lang gaan volgen. Een ander nadeel kan zijn dat je niet alle fruitsoorten het hele jaar door kunt kopen of ze zijn schrikbarend duur. Daarbij zul je dus creatief moeten zijn en op zoek moeten gaan naar alternatieven. Let goed op dat je niet naar siroop over gaat bijvoorbeeld, want siroop bevat teveel suikers. Het is bij het fruit dieet zo dat er veel fruit gegeten mag worden, maar andere voedingsmiddelen mogen niet gegeten worden. Dit kan ervoor zorgen dat je het fruit dieet wat eentonig vindt. Maar ondanks de nadelen kun je met het fruit dieet wel goede resultaten bereiken, als je er maar aan denkt dat je het niet te lang gaat volgen, zorg dat je lichaam het aan kan.

Voorbereiding fruitdieet

Je hebt de keuze gemaakt om het fruitdieet te volgen. Daarbij is het verstandig dat je een aantal maatregelen gaat nemen als voorbereiding op een andere start. Dit leggen we graag verder uit. Je gaat namelijk over op het fruitdieet en dat wil zeggen dat je vers en rijp fruit gaat eten. Je lichaam kan onrijp fruit niet zo goed verteren en ook neemt je lichaam niet alle voedingsstoffen op, die er in zitten. Als je gedroogde vruchten wilt eten, dan moet je deze van tevoren wel goed wegen. Ook deze zijn anders lastig te verteren en je wilt je lichaam toch ook een handje helpen? Als je vruchten gaat eten, dan is het raadzaam om deze pas net voordat je ze gaat eten te snijden. Let er ook goed op dat je geen eiwitten gaat eten tijdens het fruitdieet. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de vertering van het fruit erg vertraagd wordt. Als je watermeloen wilt eten en druiven, eet ze dan apart want dan kunnen ze beter verteren en dan bereik je dus ook betere resultaten met je fruitdieet.

Werkwijze fruitdieet

Als je het fruitdieet gaat volgen dan is het goed om te weten hoe dat in zijn werk gaat. Je hebt in totaal zeven dagen waarbij je het dieet gaat volgen. Als je op dat moment vindt dat je nog niet genoeg af bent gevallen, dan kun je het nog een keer volgen. Maar let goed op dat je het fruit dieet maximaal drie weken gaat volgen. Na die drie weken heeft je lichaam echt weer eiwitten en vetten nodig! Je wilt geen tekorten dus let goed op dat je het fruitdieet niet te lang gaat volgen.

  • De eerste dag bij het fruitdieet ga je twee ananassen eten of twee kilo aardbeien. Je zou eventueel de aardbeien ook kunnen aanvullen met appel of met peer. Als je een allergie hebt voor aardbeien dan kun je de aardbeien eerst wassen met warm water, dan gaan de haartjes er af. Daarbij dien je ook minimaal twee liter water te drinken, je kunt hierbij het beste mineraalwater nemen of thee.
  • De tweede dag van het fruitdieet breekt aan. Je verdeelt op deze dag een ananas, drie kiwi’s en 300 gram aardbeien. Als je dan nog honger hebt dan kun je eventueel twee peren toevoegen aan je menu. Als je er last van hebt dan zou je eventueel een speciale thee kunnen kiezen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de lindebloesemthee, dit zorgt voor ontspanning en ook zorgt het ervoor dat de afvalstoffen beter af worden gevoerd.
  • De derde dag breekt aan, je neemt als ontbijt een papaja en dan nog eens 100 gram gedroogde vruchten. Je kunt hierbij denken aan pruimen, vijgen en ook aan abrikozen. Je neemt bij de lunch drie kiwi’s, maar ook een sinaasappel, een appel en een peer. Bij het avondeten neem je tien verse abrikozen en drie perziken. Je kunt van je fruit ook een vruchtensalade maken, dan mag je er eventueel wat sinaasappelsap of kaneel of gemberpoeder aan toevoegen.
  • Je gaat de vierde dag in, dan kun je twee grote mango’s eten. Je neemt ook perziken en druiven tot maximaal een kilo en dan mag je ook een banaan eten. Je zou eens rozebottelthee kunnen drinken, zodat maag- en darmstoornissen voorkomen kunnen worden.
  • Gedurende dag vijf van je fruitdieet mag je de hele dag door watermeloen eten en dat is maximaal drie kilo. Je kunt watermeloen eventueel ook vervangen door aardbeien en door ananas.
  • De zesde dag van je fruitdieet breekt aan. Je ontbijt bestaat uit twee glazen sinaasappelsap. Verdeeld over de dag neem je een ananas, een papaja en nog een mango. Als er volop bessen zijn in de tijd van het jaar wanneer je je fruitdieet volgt, dan kun je ook nog eens 250 gram bessen eten (extra).
  • De laatste dag van je fruitdieet breekt aan, dag zeven. Je gaat nu drie kiwi’s eten en 100 gram gedroogde vruchten als ontbijt. Tussen de middag zou je voor jezelf eens een lekkere fruitsalade klaar kunnen maken. Je neemt ananas, peer, granaatappel, nectarine en een kleine citroen of limoen. Daar neem je dan nog kersen bij, maar ook appel en verse abrikozen of aardbeien. Je salade mag maximaal anderhalve kilo wegen. Je drinkt gedurende de dag ook nog mineraalwater en vruchtenthee.

Volhouden fruitdieet

Je kunt het fruitdieet een week volgen. Maar wanneer je zou willen kan dat uiteraard nog een week voortgezet worden. Als je je doel (strakke buik, gewichtsverlies, meer energie enz.) nog niet hebt bereikt, dan kun je nog een keer een hele week het fruitdieet volgen. Eventueel vervolgens nog een week, maar dan moet je weer terug naar je oude eetpatroon. Hierbij let je ook weer op gezond eten. Het fruitdieet mag je maximaal drie weken volgen, voorkom dat je lichaam tekorten krijgt. Dus let goed op dat je het niet langer gaat volgen.