Gezondheid

De voordelen van probiotica

Probiotica is goed voor je darmen en het helpt de gezondheid van je darmen te bevorderen en in balans te houden. Een goede darmflora is belangrijk zodat je darmen ook goed en normaal kunnen werken. Darmen hebben bacteriën nodig om hun werk goed te kunnen uitvoeren, probiotica helpt de darmen daar een handje bij.

Wat is probiotica en wat doet het?

Probiotica is een voedingsmiddel waarin micro-organismen zijn toegevoegd die iets goed doen in de darmen. Je vindt die in verschillende middelen zoals in drankjes, zetpillen of in bijvoorbeeld poeders. Je darmen hebben deze micro-organismen nodig om goed te kunnen functioneren. 

Waar helpt probiotica tegen?

Probiotica helpt om je darmen weer te herstellen nadat deze verstoord zijn geraakt. Het kan verstoord worden door meerdere redenen en als je het dan wilt herstellen is probiotica een goede optie om te overwegen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ziek bent geweest of dat je een antibioticakuur hebt gehad. Probiotica helpt dan om de balans in jouw darmen weer op orde te brengen waardoor ze weer goed kunnen functioneren.

Wat zijn de voordelen van probiotica?

De voordelen van probiotica is dat het goed is voor je darmen en een verstoorde darmflora weer op orde brengt. Als je diarree hebt dan heb je een verstoorde darmflora en als je probiotica gebruikt dan zal je sneller hersteld zijn dan wanneer je het niet gebruikt. Zeker als je het al langer gebruikt zul je sneller hersteld zijn van ziekte.

Zijn er ook nadelen aan probiotica?

Het nadeel van probiotica is dat je darmen eraan kunnen wennen en als je dan stopt met probiotica je darmen de taak zelf weer over moeten gaan nemen. Daar kunnen je darmen wat last van hebben maar dat komt uiteindelijk wel weer goed. Het is wel een punt om dat mee te nemen in de overweging of je wel of niet gaat beginnen met probiotica, of wanneer je wilt stoppen ermee.

Zitten er bijwerkingen aan probiotica?

Omdat er van nature al levende micro-organismen in de darmen zitten zul je over het algemeen geen last krijgen van probiotica. Het kan soms gebeuren dat je wat kramp in je darmen krijgt maar dat zal snel weer wegtrekken. Dit is enkel wanneer je net gestart bent met probiotica en als je het langer gebruikt zul je daar geen last meer van hebben.

In welke vorm kun je probiotica kopen?

Je kunt probiotica in verschillende vormen kopen om er zo voor te zorgen dat jouw darmflora weer in balans komt en blijft. Je kunt het bijvoorbeeld kopen in een drankje bij de supermarkt maar je kunt het ook aanschaffen in de vorm van een zetpil, poeder of capsules. Deze middelen helpen allemaal om je darmflora weer in balans te krijgen en ook om het daarna in balans te houden waardoor je er minder last van hebt. Als je last hebt van je darmen kan je dat behoorlijk tegenzitten, dat wil je dus voorkomen en dan is probiotica een hele gezonde oplossing.