
Afvallen na zwangerschap
Heb je je zwangerschap net achter de rug? Dan wil je misschien wel snel weer op je oude gewicht zijn. Afvallen na een bevalling is niet altijd zo eenvoudig, maar gelukkig kunnen wij je tips geven over hoe je dit het beste aan kunt pakken. Je wilt misschien wel gaan sporten, maar mag je al meteen sporten? We besteden er allemaal aandacht aan. In ieder geval wil je na je zwangerschap weer snel je oude kleding aan kunnen en weer lekker in je vel zitten. Je wilt weer een strakke buik na je bevalling en dat begrijpen veel vrouwen. Je wilt er weer gewoon strak uitzien en van dat buikje af, want je kindje is er inmiddels. Je hebt als je zwanger bent wellicht gemerkt dat je snel veel kilo’s aan kunt komen. Maar het voordeel is ook dat veel kilo’s ook weer vanzelf verdwijnen. Je hebt in totaal vijf kilo baby, vruchtwater en placenta, na de bevalling zijn deze er meteen weer af. Je hebt dan nog twee of drie kilo aan vocht. Je lichaam zal na de bevalling snel het overtollige vet opruimen. Binnen een paar dagen na de bevalling ben je ook deze kilo’s kwijt. Twee tot zes dagen na de bevalling krimpt je baarmoeder ook weer een halve kilo in. Ook dan val je een halve kilo af, dat gaat allemaal vanzelf. Je hebt voor de zwangerschap ongeveer een kilo extra bloed aangemaakt. Deze is binnen zes weken ook weer verdwenen.
Streng dieet na bevalling
Een streng dieet wordt na de bevalling niet geadviseerd. Als je snel af wilt vallen, dan kun je dat beter op een andere manier doen. Als je namelijk niet genoeg eet of niet gevarieerd genoeg eet, dan krijgt je lichaam niet alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Je bent nog aan het herstellen van de bevalling en je wilt je kindje wellicht borstvoeding geven en dan moet je ook alles binnen krijgen anders kan ook je kindje tekorten krijgen. Dat wil je natuurlijk niet! In je vetten zijn gifstoffen opgeslagen, als je te snel af gaat vallen dan kan het lichaam de gifstoffen snel genoeg afvoeren. Er komen dan teveel stoffen in de borstvoeding terecht en dan krijgt je kindje deze binnen. Maar er zijn gelukkig ook genoeg manieren die je wel helpen als je snel af wilt vallen na je bevalling. Proberen om af te vallen tijdens je zwangerschap is af te raden, je moet nu genoeg en gevarieerd eten omdat je lichaam de stoffen nodig heeft!
Verantwoord afvallen na de bevalling
Je wilt snel afvallen na je bevalling. Er zijn genoeg mogelijkheden die je meteen toe kunt passen waardoor je ook snel resultaat gaat zien:
- Het beste kun je als je bent bevallen meteen borstvoeding geven aan je kindje. Je lichaam heeft namelijk veel energie nodig om borstvoeding te kunnen geven. Als je borstvoeding geeft, dan zal je lichaam de vetreserves ook sneller afbreken, welke je tijdens je zwangerschap op hebt gebouwd. Hoeveel vetten je gaat verbranden is per vrouw wisselend. Je kunt hierbij denken aan ongeveer een halve kilo per week dus dat is al veel!
- Een vast eetpatroon is ook belangrijk als je een platte buik wilt na je bevalling. Als je drie keer per dag een goede maaltijd eet, met veel groenten en mager vlees of vis, dan kun je ook snel afvallen.
- Gezonde tussendoortjes eten zal je ook helpen. Je hebt soms gewoon even zin om te snacken en dan kun je het beste fruit nemen, wortels of noten.
- Water drinken helpt ook als je kiest voor een strakke buik na je zwangerschap. Een strakke buik na je bevalling is voor veel vrouwen een grote droom en daar kun je naar toe werken. Als je veel water drinkt, dan helpt dat bij het afvoeren van de afvalstoffen in je lichaam. Je moet minimaal twee liter water drinken iedere dag weer. Sappen, frisdranken en andere suikerhoudende dranken kun je het beste vermijden.
- Iedere dag minimaal een half uur bewegen helpt je ook bij het afvallen. Sporten na de bevalling kan niet meteen, maar je kunt wel je conditie opbouwen door een half uur per dag te bewegen. Sporten na zwangerschap kan de een sneller dan de ander, het ligt er ook een beetje aan hoe de zwangerschap en de bevalling zijn verlopen. De meeste vrouwen willen snel afvallen na de zwangerschap, maar soms moet je even rustig aan doen en wat geduld hebben omdat je lichaam veel veranderingen heeft meegemaakt.
- Hardlopen na de bevalling kun je beter na twee maanden te doen. Hardlopen na je zwangerschap klinkt vaak wel leuk maar je moet het rustig opbouwen dus laat je lichaam eerst twee maanden herstellen en bouw het dan langzaam op. De vraag wanneer je kunt gaan sporten na je bevalling is hierdoor ook meteen beantwoord. Wandelen kan uiteraard eerder, maar echt intensief sporten bouw je pas na twee maanden na je bevalling weer op. Eerst rusten en herstellen!
Buikspieroefeningen na zwangerschap
Sommige vrouwen denken meteen aan buikspieroefeningen na de zwangerschap. Je wilt je buikspieren na de bevalling meteen trainen en hoe doe je dat? In het begin moet je eerst je lichaam de tijd geven om te wennen aan de nieuwe situatie. Rust eerst eens paar weken goed uit van de bevalling en alles wat er is veranderd. Geniet van dat moment maar rust ook goed uit. Je kunt je buikspieren na de zwangerschap wel een klein beetje trainen, maar het ligt er aan hoe de bevalling is geweest. Als je een keizersnede hebt gehad, dan zul je langer nodig hebben om te herstellen voordat je weer kunt beginnen. Vraag altijd advies aan een expert bijvoorbeeld een personal trainer. Begin niet te vroeg, maar laat je lichaam eerst herstellen. Je kunt je platte buik na de zwangerschap zeker wel kwijtraken, maar overhaast niets. Veel kilo’s raak je nu al kwijt, de eerste weken na de zwangerschap.
Afvallen na zwangerschap tips
Als je af wilt vallen na je zwangerschap, dan zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten. Allereerst geniet eens van deze momenten, je hebt net een kindje gekregen. Je lichaam heeft veel veranderingen doorstaan en moet er ook aan wennen dat je kindje er nu uit is. Je zult de eerste dagen en weken na de zwangerschap veel kilo’s kwijtraken. Let daarbij ook goed op dat je gezond blijft eten en veel water blijft drinken. Ook al wil je snel weer op je gewicht zitten van voor de zwangerschap en snel een platte buik hebben, het is belangrijk dat je je lichaam niets tekort gaat doen. Zorg dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt. Eet daarom op vaste tijden en ook echt drie keer per dag en eventueel tussendoor nog wat gezonds. Gezonde snacks zoals wortels en noten mogen ook tussendoor gegeten worden. Zorg er voor dat de drie maaltijden die je per dag sowieso eet bestaan uit veel groenten, deze heeft je lichaam nodig. Je merkt dat je je al snel beter gaat voelen en dan kun je na twee maanden weer gaan sporten. Hardlopen is bijvoorbeeld iets wat je ook niet eerder moet doen. Je lichaam moet echt kunnen herstellen en na twee maanden is je lichaam weer wat uitgerust, dan kun je je conditie weer opbouwen en stapsgewijs weer sporten. Soms is het beter om onder begeleiding te sporten, zodat je weet hoe je het beste aan de slag kunt gaan. Neem in ieder geval de tijd om het afvallen na de zwangerschap verantwoord te laten verlopen.
Afvallen na keizersnede
Een bevalling kan natuurlijk verlopen, maar het kan ook zijn dat je een keizersnede hebt ondergaan. Je lichaam heeft dan meer te verduren gehad en heeft ook langere tijd nodig om te herstellen. Je gaat dus aan je gewicht werken en daarbij let je er goed op wat je eet. Als je borstvoeding geeft, ga dan geen dieet volgen, maar drink veel water. Het water zal je lichaam reinigen en daarbij is drie liter per dag een goede indicatie. Wandelen is goed voor je. Neem je kindje mee, samen door het park wandelen is voor allebei goed. Het is ook goed tegen het stresshormoon. Er is bij een bevalling namelijk veel stress, zowel bewust als onbewust. Als je minder last hebt van stress, dan gaat je lichaam ook minder vetten opslaan.
Oefeningen na keizersnede
Na de keizersnede kun je even pijn hebben. Wanneer de pijn weg is kun je beetje bij beetje wat oefeningen doen. Je kunt hierdoor denken aan buikoefeningen, zodat je je buik weer strakker maakt. Let wel goed op dat het allemaal wat langzamer gaat na je keizersnede. Je moet je spieren namelijk weer activeren en dat heeft tijd nodig. Neem deze tijd ook en zorg dat je je lichaam er ook aan laat wennen. Ga niet ineens een kwartier trainen, maar doe een paar losse oefeningen en rust dan weer uit. Liever een paar keer kort oefenen dan een keer lang, je buik moet er aan kunnen wennen en dan komt die strakke buik weer terug!

Gezond eten

Een leven vol met rust
Dit vind je misschien ook leuk

Goed slapen is enorm belangrijk
oktober 18, 2021
4 manieren om zorgverzekeringen in belgië te vergelijken
juni 13, 2022