Worteltaart volgens familierecept

Worteltaart

Vandaag zou mijn oma 80 jaar geworden zijn, maar helaas moeten we haar sinds afgelopen zomer missen. Het was inmiddels traditie geworden dat oma en ik altijd wat lekkers aten als we samen waren. Vaak nam ik een lekker gebakje mee of gingen we samen ergens lunchen. Mijn oma wist natuurlijk ook van mijn liefde in de keuken en ze verzamelde altijd allemaal recepten en tijdschriften voor mij.

IMG_20140125_200658IMG_20140125_200926Zo gaf ze me ook een oud krantje waarin dit recept voor worteltaart in staat van de broer van mijn opa. Superleuk! Laatst hadden we een gezellige dag met de familie en dat was een mooie gelegenheid om dit familierecept voor worteltaart te maken. De worteltaart bleef lekker simpel qua decoraties, maar onze familie kan dat gelukkig goed waarderen. Iedereen vond het heerlijk! Het familierecept blijft natuurlijk ook niet voor niets zo lang bestaan..

Recept worteltaart met kaneelcrème

Ik heb het recept zoveel mogelijk origineel overgenomen (om de eer aan de broer van mijn opa te houden) en er wat kleine schoonheidsfoutjes uitgehaald :-). Zelf liet ik de walnoten weg en voegde ik 2 el sinaasappelsap toe. Bij de topping deed ik nog wat extra kaneel en sinaasappelrasp.

IMG_20140125_201239Ingrediënten
– 400 g worteltjes, geschrapt en geraspt
– 300 g bloem
– 250 g bruine basterdsuiker
– 185 ml zonnebloemolie
– 4 eieren
– 55 g walnoten, fijngehakt
– 3 tl bakpoeder
– 2 tl kaneel
– ½ tl zout

Voor het glazuur:
– 250 poedersuiker
– 180 g boter, op kamertemperatuur
– 180 g roomkaas
– ½ tl vanille extract
– Optioneel: ik voegde nog 1,5 tl kaneel en rasp van 1 sinaasappel toe

En verder:
– Een springvorm van 24 cm

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met boter en bestuif met bloem.
2. Klop de eieren met de suiker tot een romige massa. Zeef de bloem met zout, kaneel en de bakpoeder erboven en mix dit met de eier-suikermassa. Voeg de olie toe.
3. Voeg daarna de wortelen en walnoten toe en meng alles nog even goed met de mixer.
4. Giet of spatel de massa in de taartvorm en bak ongeveer 1 uur, tot een houten prikker er weer schoon uitkomt. De taart zal goed rijzen. Laat de taart afkoelen, eerst in de vorm later op een bord of schaal.
5. Maak het glazuur door eerst de zachte boter met de poedersuiker, kaneel en sinaasappelrasp te mengen tot de massa een beetje stijf wordt en goed gemengd is.
6. Roer er vervolgens de roomkaas en het vanille-extract door tot deze ook goed gemend zijn en u een mooie romige massa hebt.
7. Verdeel het glazuur met een spatel over de afgekoelde taart. Eet smakelijk!

Worteltaart

Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *