Witte chocolade cheesecake

Witte chocolade cheesecake

Wat doe je als je ruim een kilo kruidnoten over hebt van pakjesavond? Juist, je bakt een goddelijke witte chocolade cheesecake. In mijn geval met kruidnotenbodem en kruidnotencrumble, maar je kunt natuurlijk ook gewoon bastognekoekjes gebruiken. En in het zomerseizoen is deze witte chocolade cheesecake nog lekkerder met (een saus van) frambozen en aardbeien.

Ik kan het weten, want met mijn cheesecake-verslaving heb ik afgelopen jaar menig stukjes gegeten. Elke mogelijkheid om dit heerlijke taartje te eten greep ik aan. Zó lekker! Inmiddels weet ik dus precies waar je hem het beste kunt bestellen en waar beter niet. En hoe je hem gewoon lekker thuis kunt maken, want na mijn uitgebreide proefsessies weet ik dat er maar weinig net zo lekker smaken als deze.

Vriendlief, mijn ouders, mijn beste vriendinnetjes én mijn collega’s hebben deze taart allemaal vol overtuiging goedgekeurd. Het klinkt wat overdreven om zoveel mensen te laten proeven, maar hé: taartjes delen is liefde delen en samen genieten. Wat wil een mens nog meer?!

Recept witte chocolade cheesecake met kruidnotenbodem

Ingrediënten
– 200 g kruidnoten (of bastognekoekjes)
– 100 g roomboter
– 600 g roomkaas
– 125 g crème fraîche
– 275 g witte chocolade
– 200 g suiker
– 4 eieren

En verder:
– Springvorm (ø 24) bekleed met bakpapier

Bereidingswijze (± 15 minuten + 60 minuten baktijd)
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met wat boter of olie.
2. Maal de kruidnoten of bastogekoekjes fijn in een keukenmachine of hakmolen, of doe ze in een plastic zak en druk ze fijn met een deegroller. Hoe fijner de koekjes zijn, hoe makkelijker je de taart straks kunt aansnijden.
3. Smelt de roomboter op zacht vuur. Neem de pan van het vuur en meng de koekjes door de gesmolten boter. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk plat met de bolle kant van een lepel. Laat de bodem afkoelen in de koelkast.
4. Smelt de witte chocolade in een hittebestendige kom op een pan met heet water (au bain marie) en zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Als twee derde van de chocolade gesmolten is haal je de kom van het vuur en roer je tot alle chocolade gesmolten is. Laat de chocolade vervolgens ongeveer 5 minuten afkoelen.
5. Klop ondertussen de roomkaas met de crème fraîche en de suiker romig met een mixer of keukenmachine. Klop één voor één de eieren erdoor. Als het ei is opgelost in de gladde massa kan je het volgende ei toevoegen, net zo lang tot je alle eieren hebt toegevoegd.
6. Spatel als laatste de wat afgekoelde chocolade door het roomkaas-mengsel en verdeel het over de koekbodem in de springvorm.
7. Zet de cheesecake in de oven en bak hem in ongeveer 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven, totdat de bovenkant stevig voelt.
8. Laat de taart in de vorm afkoelen tot kamertemperatuur (echt doen!). De taart is nu zacht en romig. Zet de taart nog een uurtje in de koelkast zodat de smaak intenser wordt en de bodem knapperiger.
9. Serveer met (een saus van) aardbeien of frambozen, of net als ik met een kruidnotencrumble. Dit maak je gemakkelijk door een handje kruidnoten grof fijn te hakken met een mes en deze op de cheesecake te strooien. Smelt 4 blokjes witte chocolade in een klein plastic zakje (bijvoorbeeld een diepvrieszakje) door het in een beker warm water te leggen. Knip het puntje af en leef je uit met de witte chocolade op de cheesecake.
10. Genieten maar!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *