Vichyssoise met zure room en bieslook

Sinds mijn 21e verjaardag is deze soep één van mijn favorieten. We kregen toen veel eters, dus een koud soepje was wel makkelijk (oorspronkelijk eet je hem namelijk koud). De vichyssoise is heerlijk smaakvol en je kunt hem makkelijk van tevoren voorbereiden. Inmiddels zijn wij erover uit dat we deze soep toch liever warm eten, lekker met wat stokbrood. Hij is vrij machtig door de aardappel en de room, maar in kleine porties is hij ook ideaal als voorgerecht.

Recept vichyssoise met zure room en bieslook

Ingrediënten
– 2 preien
– 1 ui
– 1 aardappel
– 2 dl melk
– 1,5 dl slagroom
– 2 el olijfolie
– 3/4 liter groentebouillon
– Sap van 1 citroen
– Zout en peper
– Garnering: zure room en verse bieslook

Bereidingswijze
1. Snij de ui fijn, de aardappel in blokjes en de preien in ringen.
2. Verhit de olie in een pan en fruit de ui en prei vijf minuten totdat ze glazig zijn.
3. Voeg de blokjes aardappel en de bouillon toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en zet het deksel op de pan. Laat de soep 15 minuten zachtjes doorkoken totdat de aardappel gaar is.
4. Pureer de soep met de staafmixer glad. Roer de melk, room en citroensap er door. Ik hou van citroen dus ik doe het sap van een hele citroen erdoor, maar je kunt natuurlijk ook een halve doen. Breng de soep op smaak met zout en peper.
5. Als je de soep koud wilt eten laat je hem afkoelen en zet je hem twee uur in de koelkast. Anders kun je hem gelijk serveren.
6. Garneer elke kom soep met een krul zure room en wat verse bieslook.

Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *