Recept voor truffel kruidnoten

Ik weet dat Sinterklaas nog lang niet in het land is, en dat er mensen zijn die het belachelijk vinden dat alle soorten en maten Sinterklaas-lekkers al volop in de schappen liggen. Mijn verweer is dat het voor mijn gevoel al twee maanden winter is (inclusief regen, kou en donkere dagen), en dat er niets lekkerder is dan de zoete, kruidige geur van speculaas in huis als het buiten koud is. Moraal van het verhaal: ik heb truffel kruidnoten gebakken in oktober, en ze waren heerlijk!

Ik ben (uiteraard) al meerdere keren gezwicht voor truffel kruidnoten uit de winkel. De combinatie van speculaas, chocolade en cacao kan ik gewoon niet weerstaan, heerlijk! Zelfgemaakt is alles het lekkerst, en met die gedachte ging ik op zoek naar een recept voor truffel kruidnoten. Helaas kon ik die niet vinden, maar hoe moeilijk kon het zijn? Ik heb het recept voor de kruidnoten gebruikt van Laura’s Bakery, met mijn eigen aanvulling voor de truffel variant.

De geur die van de kruidnoten af kwam toen ze in de oven stonden was zó lekker dat mijn geduld op de proef werd gesteld. Ik moest me inhouden om ze niet gelijk allemaal op te eten voordat ik er truffel kruidnoten van gemaakt had.

Lees verder voor het recept om thuis truffel kruidnoten te maken. Nog een kleine tip: deze truffel kruidnotencake met witte chocolade ganache is ook absoluut een aanrader!

 

Recept voor homemade truffel kruidnoten

Zoals je kan zien zijn (de eerste zes rijen van) mijn kruidnoten niet bepaald de grootte van een knikker, en gaan ze eigenlijk niet door voor kruidnoten. Ik geef mijn leeftijd de schuld. Tenslotte is het al ‘heel wat jaren geleden’ dat ik een knikker heb gezien. Gelukkig smaken truffelkruidnotenkoekjes ook prima ;-)! En supercute om ze dan te serveren in mini cupcake cases.

Ingrediënten (voor 70 stuks)
– 250 g zelfrijzend bakmeel
– 125 gram donkerbruine basterdsuiker
– 3 tl speculaaskruiden
– 100 g koude harde boter
– 6 el melk
– Snufje zout

Voor de truffelcoating*:
– 200 g witte chocolade, in kleine stukjes
– ongeveer 3 el cacaopoeder

* Of maak witte chocolade ganache (klik hier), dan krijg je een wat dunner laagje om de kruidnoot.

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
2. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng dit door elkaar. Voeg dan de boter en melk toe en kneed het met de hand tot een stevige bal.
3. Het deeg hoeft niet af te koelen in de koelkast, dus je kunt gelijk beginnen met het draaien van balletjes (ter grote van een flinke knikker). Maak ze niet te groot en leg ze ruim op de bakplaat, wat ze lopen nogal uit.
4. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en laat de kruidnoten 20 à 25 minuten bakken. Kijk goed hoe gaar ze al zijn, want je wilt niet dat ze verbranden.
5. Smelt ondertussen de witte chocolade ‘au bain-marie’. Dit doe je door een kom boven kokend water te verwarmen. Let op dat de kom het water niet raakt!
6. Strooi een deel van de cacaopoeder op een vel bakpapier. Als de kruidnoten wat afgekoeld zijn kun je ze in de gesmolten witte chocolade dippen en op het bakpapier laten drogen. Strooi voorzichtig met een zeefje cacaopoeder erover heen.
7. Nu komt het lastigste onderdeel: wacht tot de chocolade helemaal is opgedroogd. Bewaar de truffel kruidnoten in een luchtdichte trommel (als er tenminste iets te bewaren valt).

8 thoughts on “Recept voor truffel kruidnoten

  1. Zou je ook melk chocolade kunnen gebruiken ipv witte, of smaken de kruidnoten dan heel anders dan die in de winkel?
    Groet, Toine

    1. Hi Toine,
      Ja dat kan zeker! De truffelkruidnoten hebben dan wel een meer intense chocoladesmaak dan wanneer je witte chocolade gebruikt, maar het lijkt me ook zeker lekker. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *