Suikervrije brownies

Het maken van deze suikervrije brownies stond eigenlijk niet op de planning, maar ik had nog wat courgette over. “Courgette?” hoor ik je denken. Jazeker, courgette. Proef je niks van! Ik zei niks tegen vriendlief en die at gulzig de brownies op, ondanks dat hij niet echt van courgette en suikervrij eten houdt (wij zijn tegenpolen wat betreft ons eetpatroon). Naast suikervrij zijn de brownies ook glutenvrij en lactosevrij, dus ideaal voor mensen met bepaalde dieetwensen die toch lekker willen genieten. Heerlijk met een toef (plantaardige) slagroom!

Suikervrije brownie

Naast courgette gaan er dadels en een banaan in (appelmoes kan ook, mocht je niet van banaan houden) om het toch zoet te maken zonder suiker toe te voegen. Eventueel kun je (fijngehakte) noten toevoegen aan de brownie, maar omdat vriendlief daar niet van houdt bewaarde ik die voor de topping.

Wij genieten deze week lekker van een weekje vakantie. Tenminste, hopelijk herstelt mijn weerstand snel want helaas was het weer een weekend met voornamelijk bedrust. Er staan wel veel kookprojecten en baksels op de planning dus dat belooft veel goeds voor de komende tijd! Stay tuned…

Recept suikervrij brownie

Ingrediënten
– 200 g dadels (zonder pit)
– 100 g courgette
– 100 ml kokosolie, gesmolten (roomboter kan ook)
– 75 g amandelmeel (bloem kan ook als het niet glutenvrij hoeft te zijn)
– 75 g cacaopoeder
– 1 banaan  (100 g suikervrije appelmoes kan ook)
– 2 eieren
– 2 tl bakpoeder
– snuf zout

Voor de topping (optioneel)
– Slagroom of kokosroom
– Fijngehakte noten
– Raw cacao nibs

Bereidingswijze
1. Laat de dadels ongeveer 20 minuten (of langer) weken in water. Rasp ondertussen de courgette.
2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bedek een bakvorm met bakpapier.
3. Mix de dadels in een keukenmachine of hakmolen fijn. Voeg de overige natte ingrediënten (banaan, kokosolie en de eieren) toe en meng het tot een (redelijk) glad mengsel.
4. Meng het mengsel met de courgette en spatel de droge ingrediënten (zout, bakpoeder, amandelmeel en cacaopoeder) erdoor. Meng goed door elkaar.
5. Vul de bakvorm met het brownie-mengsel en strijk de bovenkant glad. Bak de brownie in 30 tot 40 minuten gaar (check na 30 minuten even hoe het ervoor staat).
6. Laat de brownie na het bakken 10 minuten afkoelen op een rooster.

suikervrije brownies

Volg Perfect Housewife – to be @
Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin

6 thoughts on “Suikervrije brownies

  1. Dag Chris!
    Ik vroeg me af voor hoeveel personen dit recept is. Zit er over na te denken om het te maken as verjaardagstraktatie 🙂

    1. Hi Shannon, wat leuk dat je op deze brownies wil trakteren! Ik gebruikte een bakvorm met een diameter van 20 cm, dus dat is voor ongeveer 10 personen. Succes en alvast (of alsnog?) een fijne en smakelijke verjaardag gewenst!

      Liefs, Chris

  2. Hey Chris,

    Gisteren je recept geprobeerd met paar kleine aanpassinkjes omwille van voorraadproblemen (maar 140 g dadels, hazelnootmeel ipv amandelmeel en 20 g cacao + 55 g chocolade met 100% cacao) en het resultaat is super! Zelfs mijn man vindt het deze brownies even lekker als gewone suikerdesserts! Heel erg bedankt! Verzin nog maar wat van deze toprecepten!

    Groetjes,

    Nathalie

    1. Hi Nathalie,

      Wat ontzettend leuk om je berichtje te lezen en fijn dat de brownie zo in de smaak is gevallen! Bij recepten zonder geraffineerde suiker voelt dat altijd als een extra groot compliment. En slim om de ingrediënten gewoon aan te passen aan de inhoud van je voorraadkast!

      Liefs Chris

    1. Dankjewel Sarah, leuk je berichtje! Het was ook erg lekker! En altijd fijn natuurlijk om ongemerkt wat extra groente binnen te krijgen (hoewel de hoeveelheid per taartpunt uiteraard te verwaarlozen valt, maar fair enough). Laat je weten wat je ervan vond als je het eens maakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *