Scones met clotted cream

Als zoetekauw in hart en nieren is een high tea voor mij de beste manier om een feestje te vieren. En scones zijn natuurlijk onmisbaar bij een high tea! Hier thuis zijn ze echter ook niet meer weg te denken bij de Kerstbrunch, het Paasontbijt en alle andere speciale ontbijt & lunch gelegenheden hier thuis. Een erg geliefd broodje dus, maar uiteraard wel met clotted cream. Deze scones worden gemaakt met karnemelk waardoor ze extra luchtig zijn. Zo blijft er meer ruimte over voor andere heerlijkheden tijdens de high tea!

Scones met clotted cream

Ook voor een gezellige middag met vriendinnen maak ik deze scones vaak (waarop standaard “chilllll” als reactie klinkt). Mijn vriendinnen vinden deze zelfs lekkerder dan degene die ze altijd in Engeland eten, terwijl daar natuurlijk de oorsprong van de high-tea (en dus van scones) ligt. Door de karnemelk zijn deze scones lekker luchtig en vallen daardoor minder zwaar op de maag dan gewone scones.

Recept scones

Ingrediënten (8 tot 10 stuks)
– 225 g zelfrijzend bakmeel (of patentbloem)
– 1 tl bakpoeder (2 als je patentbloem gebruikt)
– 30 g suiker
– Snufje zout
– 50 g (koude) boter, in blokjes
– 150 ml karnemelk
– 1 ei
– optioneel: gedroogd fruit  (zoals cranberries) of noten

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 225° – 230 °C (afhankelijk van de oven).
2. Mix alle droge ingrediënten met je vingertoppen met de boter tot het op broodkruim lijkt.
3. Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer alles door elkaar met een vork (of met een handmixer met deeghaken). Voeg vervolgens ook het ei toe, en eventueel gedroogd fruit of noten toe. Als je wat langer mengt worden de scones ‘gladder’.
4. Vet de muffinvorm in. Neem een eetlepel en schuif met behulp van een theelepel het deeg in de muffinvorm. Je kunt de scones ook bakken op een met bakpapier beklede bakplaat.
5. Plaats de bakplaat net boven het midden van de oven en bak de scones in ongeveer 15 – 20 minuten gaar. Dit is afhankelijk van je oven, bij mij kunnen ze er na 15 minuten uit. Prik met een satéprikker in de scone om te controleren of ze gaar zijn.
6. Even af laten koelen en dan lekker opeten met clotted cream (of alleen slagroom) en jam, verse aardbeien of lemoncurd!

Recept clotted cream

Ingrediënten
– 125 ml slagroom
– 250 g mascarpone

Bereidingswijze
Klop de slagroom met een mixer lobbig. Voeg de mascarpone in gedeeltes toe en klop de room verder stijf.

Tips

– Als je – net zoals ik – eigenlijk geen karnemelk drinkt kun je de resterende melk invriezen in ijsblokjes vormpjes. Wanneer je een volgende keer karnemelk nodig hebt kun je ze gemakkelijk ontdooien en zo voorkom je verspilling!
– Je kunt de scones ook invriezen na het bakken, maar laat ze wel eerst even afkoelen. Ontdooi ze een uur voordat je ze wilt eten en verwarm ze 5 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven (150 °C).
– Als je één scone ontdooit en verwarmt in de oven kun je heel gemakkelijk een kleine hoeveelheid room ‘kloppen’. Doe de room in een potje (vul die maximaal voor de helft) en schud het potje tot de room stijf geklopt is. Super makkelijk en lekkerder dan room uit een spuitbus!
– Het recept voor de clotted cream is eigenlijk teveel voor 8 scones. Je kunt het recept natuurlijk halveren, of juist meer scones bakken. Clotted cream is overigens ook heerlijk met los fruit!

Suggesties voor een high-tea

Naast clotted cream is lemon curd ook een klassieker bij een high tea. Kijk ook in de receptenindex bij tea-time favorites voor andere scone-recepten (wat dacht je bijvoorbeeld van scones met kaneel, cranberries en sinaasappel, of zoete of hartige pompoen scones?!) en heerlijke taartjes/cupcakes en bonbons.

Volg Perfect Housewife – to be @
Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *