Saffraan risotto met Parmezaanse kaas

Het is tijd voor een herfstig recept voor comfort food: saffraan risotto! Door alle kookprogramma’s (eigenlijk vooral door Masterchef) was ik toch wel erg nieuwsgierig geworden naar saffraan risotto. Een paar maanden geleden maakte we het voor het eerst, en wow, we waren (zelfs allebei!) gelijk verkocht. Vrij uniek, gezien mijn vriend een aardappeleter is en in principe niet staat te springen als we rijst eten. Maar gister deed hij een heus vreugdedansje toen hij hoorde wat er op het menu stond. En zelfs de courgette (waar meneer ook niet dol op is) nam hij voor lief.

Recept voor saffraan risotto

Want ja, deze risotto is zo lekker dat je er vreugdedansjes van wilt doen. Als je van saffraan houdt tenminste. Saffraan heeft namelijk wel een hele specifieke geur en smaak. Het heeft een soort bloemig aroma en geeft een kenmerkende gele kleur af aan gerechten (ondanks dat de draden rood zijn). Het is het kostbaarste specerij ter wereld en wordt ook wel het ‘rode goud’ genoemd, omdat het handmatig wordt geoogst van de saffraankrokus (thanks Google ;-).

Mijn schoonouders namen dit ‘rode goud’ een tijd geleden mee uit Marokko, in een super schattige mini tajine (die de katers inmiddels vermoord hebben). Wij waren ze zeer dankbaar, en inmiddels hebben er dus al vele vreugdedansjes en comforting risotto’s gevolgd.

Recept saffraan risotto

Ingrediënten (voor 2 personen)
– 200 g risotto rijst (bijvoorbeeld Arborio rijst)
– 1 envelopje saffraan
– 1 ui
– 25 g boter
– 75 ml droge witte wijn
– 500 ml water
– 1 bouillonblokje (of 500 ml zelfgemaakte bouillon natuurlijk)
– 1 courgette
– 50 g Parmezaanse kaas

Bereidingswijze
1. Kook een halve liter water en los er het bouillonblokje in op. Breng de bouillon op smaak met zout en peper. Ik doe de bouillon altijd in een maatbeker zodat ik het makkelijk in de pan kan gieten (minder kans op knoeien).
2. Pel en snipper een ui en doe het met de boter in een pan met dikke bodem (bijvoorbeeld een braadpan). Smoor de ui kort op matig vuur.
3. Voeg de risotto-rijst toe en roer het door elkaar met een houten lepel. Als de rijst glazig is geworden kun je de wijn en saffraan toevoegen.
4. Als de wijn grotendeels verdampt is kun je een scheut bouillon toevoegen, tot de rijst net onderwater staat. Als de bouillon is opgenomen voeg je een nieuwe scheut toe, net zolang tot alle bouillon op is (dit duurt ongeveer 20 minuten). Blijf ondertussen constant roeren met de houten lepel. Hierdoor komt het zetmeel uit de rijst vrij, waardoor de risotto lekker smeuïg wordt.
5. Was ondertussen de courgette, snij het in plakjes van ongeveer een halve cm en vervolgens in vieren. Voeg de courgette toe als je de laatste scheut bouillon toevoegt.
6. Verdeel de risotto over twee diepe borden en rasp de Parmezaanse kaas erover. Geniet!

 

Volg Perfect Housewife – to be @
Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin

2 thoughts on “Saffraan risotto met Parmezaanse kaas

  1. Ziet er erg lekker uit! Ik heb nog nooit saffraan gegeten, maar wil het zeker een keer proberen! Zeker als dit resulteert in vreugdedansjes 😉 mooie foto!

    1. Dankjewel Desiree! Sorry voor mijn late reactie, ik was op vakantie :-). Saffraan was mij ook vrij lang onbekend, maar oh boy, wat lekker. Laat het me weten als je het eens probeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *