Quiche met aubergine en geitenkaas

Door mijn nieuwe baan, mijn lage weerstand (bleeh, weer ziek in bed!) en toch ook wel een hoop gezellige sociale activiteiten bleef er de laatste tijd veel te weinig tijd en energie over om te bloggen. Dit weekend stond ik gelukkig eindelijk weer eens (met mijn camera) in de keuken voor deze lekkere quiches met gegrilde aubergine, geitenkaas en rozemarijn. Het is eigenlijk heel simpel om te maken en toch ontzettend lekker! Ideaal als lunch, diner (met een groene salade) of als hapje bij een high tea.

Quiche met aubergine en geitenkaas

Deze quiche spookte al een tijdje door mijn hoofd en stond dus al wat langer op mijn to-bake lijstje. Eigenlijk elke dag sinds ik een soortgelijke hartige taart at tijdens de lekkerste afternoon tea ooit bij Lof der Zoetheid in Rotterdam. Deze hotspot is echt een walhallah voor hongerige zoetekauwen, maar ze hebben er dus ook hele lekkere hartige hapjes. Zoals deze quiche met aubergine en geitenkaas!

Nadat ik de keuken (en vooral mijn oven) zo lang verwaarloosd had was het dit weekend eindelijk weer tijd om onze relatie te herstellen. Ik bakte niet alleen deze fijne quiche, maar ook een nieuwe lading paprika spread (dit keer met zoete puntpaprika’s) en vandaag weer eens deze goddelijke Bakewell tart met frambozen. Mijn collega had namelijk de cheesecake gemist die ik trakteerde met mijn verjaardag dus ik had taart beloofd. Nu is Bakewell tart natuurlijk geen gelijkwaardige vervanger (cheesecake is tegenwoordig mijn tweede verslaving na chocolade, ook sinds mijn bezoek aan Lof der Zoetheid), maar het komt dicht in de buurt. Oh wacht, ik dwaal af…

Terug naar de quiche. Ik ben zelf dol op bladerdeeg (ja, zelfs op bladerdeeg uit het vriesvak van de supermarkt) dus ik vond het de moeite niet waard om zelf hartig deeg te maken. De quiche was zo al heel smaakvol, maar voor de variatie kun je eventueel nog wat tomaat toevoegen of tijm gebruiken in plaats van rozemarijn. Er ging bij mij maar 1 ei in, maar in de comments werd terecht gevraagd of dat niet wat weinig is. Ik gebruikte kleine ondiepe schaaltjes, dus bij mij was het genoeg, maar gebruik eventueel de dubbele hoeveelheid ei en melk. Laat je het me weten als je de quiche ook hebt gemaakt?

Recept: Quiche met geitenkaas, aubergine en rozemarijn

Ingrediënten (voor 2 kleine quiches)
– 3 plakjes bladerdeeg (van 10 bij 10 cm)
– ½ aubergine
– 100 g geitenkaas
– 1 ei
– 1 sjalotje
– 4 el (amandel-)melk
– 1½ el pijnboompitjes
– 2 takjes verse rozemarijn (of ½ tl gedroogde rozemarijn)
– Zout en peper
– Olijfolie of kokosolie

En verder:
– 2 ovenschaaltjes (∅ 12 cm)

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 °C graden. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
2. Snipper het sjalotje en snij de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm dik. Bak het sjalotje en de pijnboompitjes kort aan in een koekenpan. Smeer de plakken aubergine dun in met wat kokosolie of olijfolie (met een kwastje) en gril ze aan beide zijden in de grillpan. Gebruik eventueel een tang om de aubergine om te draaien. Snij ze na het grillen in kleinere stukjes.
3. Prik ondertussen met een vork gaatjes in de plakjes bladerdeeg. Vet de ovenschaaltjes in en bedek ze met de plakjes bladerdeeg.
4. Verdeel het sjalotje, de pijnboompitjes, de geitenkaas en de stukjes aubergine over het bladerdeeg.
5. Klop het ei los met de melk en rozemarijn en voeg naar smaak zout en peper toe. Giet dit in de ovenschaaltjes en plaats de schaaltjes ongeveer 20 minuten in de oven, of tot het bladerdeeg goudbruin is en de vulling gestold en gaar is (die van mij hadden dus iets langer gemogen, maar mijn geduld was op).

 

Volg Perfect Housewife – to be @
Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Quiche met aubergine en geitenkaas

    1. Ik heb kleine, ondiepe schaaltjes gebruikt dus in combinatie met de melk, geitenkaas en de aubergine was het bij mij genoeg maar ik snap je vraag! Ik zal het er nog even bijzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.