Pumpkin pie (pompoentaart)

De geroemde Amerikaanse pumpkin pie stond al tijden op mijn lijstje om een keer te maken. De pompoentaart heeft iets aanlokkelijks; niet alleen door de geurige kruiden maar vooral door de dag die de deze zoete traktatie naamsbekendheid heeft gegeven. Pumpkin pie wordt namelijk traditioneel gegeten als afsluiter van het diner op Thanksgiving Day. Hoewel dit niet gevierd wordt in Nederland, vind ik het een prachtige gedachte om dankbaar te zijn voor de goede dingen in het leven.

Pumpkin pie (pompoentaart)

Die mentaliteit sluit goed aan bij hoe ik mijn leven het liefst invulling wil geven. Mijn doel is verschoven van gelukkig worden naar meer leven in het moment. Niet alles hoeft goed te gaan om toch een goede dag te hebben. Er zijn altijd mensen of dingen die het het waard maken.

Je neemt van elke ervaring en ieder persoon een stukje mee in de toekomst, maar kies dan wel het voor jou fijnste stukje uit. Dan is er veel om dankbaar voor te zijn!

Bijvoorbeeld voor het genieten van deze heerlijke pumpkin pie! Perfect om te delen en mooie momenten te creëren. Dat zijn de beste taarten, toch?!

Recept pumpkin pie (pompoentaart)

De pumpkin pie is extra lekker met een dot slagroom! Je kunt de taart ongeveer 5 dagen bewaren in een luchtdichte doos in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Het deeg kun je goed van tevoren maken en gewikkeld in vershoudfolie in de koelkast bewaren, of zelfs invriezen. De pompoenpuree kun je ook ruim van tevoren maken en is tot 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Ingrediënten (voor een lage bakvorm van Ø24 cm)

Voor het zanddeeg:
– 166 g bloem
– 65 g poedersuiker of fijne kristalsuiker
– 25 g gemalen amandelen (amandelpoeder)
– 100 g koude boter
– 25 g losgeklopt ei
– snufje zout

Voor de vulling:
– 375 g pompoenpuree
– 225 ml melk
– 2 eieren
– 170 gram lichtbruine basterdsuiker
– snufje zout
– 1 tl kaneel
– ½ tl gemberpoeder
– ¼ tl nootmuskaat
– snufje kruidnagelpoeder
– snufje gemalen peper

Bereidingswijze
1. Maak eerst het zanddeeg door de bloem, de suiker, het amandelpoeder en de boter goed door elkaar te mengen tot een zanderig deeg.
2. Voeg het ei toe en kneed het deeg tot een bal. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
3. Verwarm de oven voor op 170°C.
4. Bestuif het werkblad met bloem, druk het deeg plat en rol het uit tot een ronde lap van 3 à 5 mm dik. Vet de taartvorm goed in en verdeel de lap deeg over de taartvorm.
5. Bak de taartbodem in 10 minuten gaar en laat afkoelen op een rooster.
6. Mix de eieren met de suiker, het zout en de kruiden tot een glad geheel. Voeg de melk toe en mix nog even kort door. Meng als laatste de pompoenpuree erdoor, maar niet te lang, anders wordt de pompoen taai.
7. Stort de pompoenvulling op de afgekoelde bodem en bak in 30 à 40 minuten gaar in het midden van de oven op 150°C. Wanneer de randen te donker kleuren kun je ze bedekken met wat aluminiumfolie.
8. Laat de pompoentaart volledig afkoelen op een rooster. Om er extra lang van te kunnen genieten bewaar je hem het best in een luchtdichte doos.

Heb jij wel eens pumpkin pie gemaakt?

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *