Pompoenpannenkoekjes (pumpkin pancakes)

Pompoenpannenkoekjes

Hoera! Het seizoen van uitgebreid ontbijten, brunchen en bakken is weer aangebroken. Mijn lievelingsseizoen, want brunchen en taart eten is nou eenmaal mijn favoriet. Helemaal met sfeerlicht (bijvoorbeeld kerstboomlampjeslicht – goed woord voor galgje haha) en fijne deuntjes op de achtergrond. Wat mij betreft de ideale setting om te genieten van deze pumpkin pancakes. Ik ging wel voor een wat gezondere variant met volkorenmeel – zodat die decemberkilo’s minder hard aankomen – en met karnemelk voor een extra luchtig resultaat. Een aanrader hoor voor de (kerst)brunch!

Over een week kunnen wij lekker gaan genieten van de Kerstvakantie. We hebben veel wilde plannen, zoals het maken van een nieuw kattenkasteel en het lekker rustig aan doen. Wie weet duiken we zelfs ook nog wel de keuken in ;-). Om pompoenpannenkoekjes te bakken bijvoorbeeld…

Regelmatig lees ik dat mensen pompoenrecepten uit de weg gaan omdat ze het een klus vinden om pompoen te snijden. Zonde, want het is helemaal niet zo ingewikkeld! Klik hier voor de makkelijkste manier om zelf pompoenpuree te maken. Hopelijk kan dat je overtuigen om toch aan de slag te gaan met pompoen, want ik zou deze gezonde en veelzijdige groente niet meer willen missen!

Mocht je geen volkorenmeel in huis hebben dan kan je ook gewoon tarwemeel, speltmeel of havermeel gebruiken. Zelfrijzend bakmeel kan ook, maar laat in dat geval de bakpoeder weg. Karnemelk kan uiteraard vervangen worden door gewone melk of plantaardige melk. Met deze aanpassingen zou je er dus ook prima een glutenvrije en lactosevrije variant van kunnen maken! Omdat in het recept alleen gebruik gemaakt wordt van honing zijn de pompoenpannenkoekjes ook geraffineerde suikervrij.

Recept pompoenpannenkoekjes

Ingrediënten (± 6 pannenkoekjes)
– 115 g volkorenmeel (of speltmeel/havermeel/tarwemeel)
– 170 ml karnemelk (of gewone melk/plantaardige melk)
– 135 g pompoenpuree
– 1,5 el honing
– 1 tl bakpoeder
– 1 tl baking soda (natriumbicarbonaat)
– 1 tl kaneel
– ¼ tl gemberpoeder
– 1 ei
– snuf zout
– boter of olie om in te bakken

Bereidingswijze
1. Meng in een kom het volkorenmeel met de suiker, bakpoeder, baking soda, kaneel, gemberpoeder en het zout.
2. Meng in een andere kom de karnemelk met de pompoenpuree en het ei door elkaar.
3. Voeg de droge ingrediënten bij de het pompoen-mengsel en mix het kort zodat het goed gemengd is. Mix zeker niet te lang omdat de pompoen dan taai kan worden.
4. Doe een beetje boter of olie in een pan op medium vuur. Schep een soeplepel beslag in de pan en bak de pancakes voor 2 tot 3 minuten (afhankelijk van hoe heet de pan is). De pancakes kunnen omgedraaid worden wanneer de eerste gaatjes verschijnen. Bak al het beslag op.

De pompoenpannenkoekjes smaken bijvoorbeeld heerlijk met banaan, (kokos)room en geroosterde (pecan)noten. Maar maple syrup, oer-Hollandse schenkstroop, honing of ander fruit zijn er ook heerlijk bij!

Pompoenpannenkoekjes

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.