Nigella’s hartige pompoen scones met kaas

Afgelopen week werd ik elke ochtend wakker met het stralende zonnetje aan de Côte d’Azur. Wat was het heerlijk! Voor de laatste keer dit jaar heb ik mijn zomerjurkjes en shorts gedragen, genoten van fijne lunches op zonnige terrasjes en lekker gezwommen in de zoute zee. Soms tikte het kwik zelfs de 26 °C aan! We hebben zoveel mogelijk vitamine D geabsorbeerd in ons lichaam en gisteravond reden we het herfstachtige, koude Nederland weer in.

pompoen scones met kaas

Voordat ik de zon in Frankrijk opzocht zat ik al helemaal in herfstsferen, inclusief massive pompoen obsessie. Ik bakte twee soorten pompoen scones, waaronder deze hartige pompoen scones met kaas. De combinatie van de zoete smaak van pompoen, de zoute kaas en de scherpe chili-olie is wat mij betreft goud waard!

Het was de bedoeling dat de recepten tijdens mijn vakantie online zouden verschijnen, maar een gebrek aan tijd gooide roet in het eten. Gelukkig is het pompoen seizoen nog lang niet voorbij, en kunnen jullie deze fijne pompoen broodjes ook eens proberen!

Toch meer een zoetekauw? Woensdag komt er een lekker recept voor zoete pompoen scones met pecannoten online.

Recept hartige pompoen scones met Parmezaanse kaas

De eer voor het bedenken van deze hartige pompoen scones gaat naar keukengodin Nigella Lawson (uit het boek ‘Keuken’). Zij eet de scones het liefst met knoflooksoep (dat heb ik nog nooit gegeten – wie weet moet het op mijn food bucketlist?) maar eigenlijk lijken deze hartige scones mij heerlijk bij elke soep. De scones smaken al fantastisch met een laagje roomboter, maar met roomkaas is het ook erg lekker. Heerlijk voor een high tea in de herfst!

De pompoen scones zijn natuurlijk het lekkerste met homemade pompoenpuree (hier lees je hoe je dat maakt). Je kunt de patentbloem door zelfrijzend bakmeel vervangen; laat dan 1 tl bakpoeder weg. Of je kiest natuurlijk voor een wat gezondere variant met volkorenmeel of glutenvrij meel. En voeg eventueel nog een handje rozijnen toe, dat lijkt me een lekkere twist!

Ingrediënten (10 tot 12 stuks)
– 250 g patentbloem
– 175 g pompoenpuree
– 50 g geraspte Parmezaanse kaas
– 1 ei
– 2 tl (10 ml) chiliolie (of gewoon olijfolie)
– 1 tl Worcestersaus (kun je ook weglaten als je het niet hebt)
– 3 tl bakpoeder
– 1 tl grof zeezout (of ½ tl fijn tafelzout)
– Snuf peper
– Scheutje (karne)melk

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 °C (afhankelijk van de oven).
2. Mix de pompoenpuree, Parmezaanse kaas, ei, Worcestersaus, chiliolie en peper en zout in een kom door elkaar.
3. Spatel de gezeefde, droge ingrediënten door het natte pompoenmengsel en kneed alles tot een glad deeg.
4. Vet de muffinvorm in. Neem een eetlepel en schuif met behulp van een theelepel het deeg in de muffinvorm. Je kunt de scones ook bakken op een met bakpapier beklede bakplaat.
5. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones in ongeveer 15 minuten gaar. Prik met een satéprikker in de scone om te controleren of ze gaar zijn.

Tips:
Nog wat praktische informatie zodat je extra van de pompoen scones kunt genieten. De scones zijn het lekkerst op de dag dat je ze maakt, maar je kunt ze een dag later in 5 tot 10 minuten ‘opfrissen’ in de oven op 150 °C. Als je ze luchtdicht verpakt kun je ze een maand in de vriezer bewaren, een uurtje van tevoren ontdooien en zoals hiervoor beschreven opwarmen. Pompoenpuree blijft drie maanden goed in de vriezer.

Volg Perfect Housewife – to be @
Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *