Omgekeerde ananascake

Deze omgekeerde ananascake (pineapple upside-down cake) kwam ik al een paar keer tegen op Pinterest, en sindsdien stond het op mijn to-do lijstje. Ik vond het er zo leuk uitzien! Ik maakte deze cake laatst als bedankje voor mijn ouders. Want hoe kun je iemand beter bedanken dan met iets waar je liefde en aandacht in hebt gestoken. Zeker als het zelfgemaakt en lekker is!

De cake zelf is neutraler van smaak dan een gewone cake wat goed past bij het zoete, stroperige suikerglazuur. Toen ik de cake uit de vorm haalde zat er nog wat van dat lekkere suikerglazuur onderin. Omdat de cake ondersteboven geserveerd wordt moest ik hem recht snijden (de bovenkant was wat gebarsten, of eigenlijk dus de onderkant), en bleven er nog wat restjes cake over om het glazuur mee uit het bakblik te schrapen ;-).

Dit recept komt van de blog van Glorious Treats, een blog van de Amerikaanse Glory met allemaal prachtige foto’s van haar baksels en versierde koekjes. Zij maakte met dit recept schattige jumbo-cupcakes, maar daar heb ik helaas geen vorm voor. Gelukkig verandert het niks aan de smaak! In het recept van Glory gebruik je eigenlijk twee kommen, maar ik heb er gewoon één gebruikt. De cake is buiten de koelkast zo’n 3 dagen lekker…

Recept omgekeerde ananascake

Ingrediënten
Suikerglazuur
– 45 g boter (+ extra om in te vetten)
– 1 el ananassap
– 90 g bruine suiker
– 3 ananasringen
– 3 kersen

Cake
– 275 g bloem
– ½ tl bakpoeder
– ¼ tl baksoda (zie tip onderaan)
– snufje zout
– 2 eieren
– 200 g suiker
– 120 ml olie
– 1 tl vanilla extract
– 120 ml zure room

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 175°C. Bedek de bodem van de bakvorm met bakpapier, en vet de randen in met boter.
2. Verhit in een pannetje de boter, suiker en ananassap voor het suikerglazuur totdat de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Zet het vervolgens opzij om af te laten koelen.
3. Doe de eieren in een kom en mix voor 15 seconde. Voeg de suiker toe totdat het een dikker en lichter mengsel wordt. Voeg tijdens het mixen (op een lage stand) de olie en het vanille extract toe, en vervolgens de zure room. Voeg daarna de bloem, bakpoeder, baksoda en zout toe en mix totdat het volledig is opgenomen.
4. Doe het suikerglazuur in de bakvorm, en vervolgens de ananasringen, met in het midden een (maraschino) kers. Giet hier het cakebeslag overheen.
5. Bak de cake in de oven voor 60 à 70 minuten.
6. Laat de cake afkoelen en keer het bakblik om op een stuk bakpapier of een bord.

Tip

Baksoda (ook wel natriumbicarbonaat of dubbelkoolzure soda genoemd) is onder andere te koop bij de apotheek, maar ook bij sommige supermarkten. Als je dat niet in huis hebt kun je echter ook bakpoeder gebruiken.

Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *