Pompoencake met pecannoten

Mijn schoonzusje had er een passend woord voor: rollercoaster. Dat ene woord is de perfecte omschrijving van hoe ons leven er de afgelopen maanden heeft uitgezien. We gingen van hoogtepunt naar dieptepunt en ons optimisme werd flink op de proef gesteld. Maar dan was daar altijd weer die hartverwarmende steun van mijn lief en onze familie en vrienden. En gelukkig bestaat er comfort food natuurlijk, zoals bijvoorbeeld deze herfstige pompoencake met pecannoten en ‘pumpkin spice’. Er wordt niet voor niets gezegd dat het eten van comfort food voelt als thuiskomen na een lange reis ;-).

Luchtige pompoen cake

Ons vorige reisje was trouwens een van die hoogtepunten. Er was nog geen vuiltje aan de lucht te bekennen en we genoten van een heerlijk lang weekend in Parijs. Hoewel we om de zoveel jaar in Parijs te vinden zijn heeft mijn vriend er dit keer toch iets heel speciaals van gemaakt. Na elf jaar ging hij in mijn lievelingsstad op zijn knieën! Ik kan me geen gelukkiger moment herinneren, op dat moment was alles zo perfect!

Door alle omstandigheden zijn we helaas nog nauwelijks toegekomen aan het voorbereiden van ons huwelijk. Hopelijk nadert het einde van de achtbaanrit gauw en kunnen we terug naar onze wolk van optimisme en geluk. Ik verheug me erop om weer gewoon in het hier en nu te kunnen leven. Meer dan ooit besef ik me dat het belangrijk is om van elk moment te genieten, en dat je jezelf daar ook de ruimte voor moet geven (vooral dat laatste was een goede les van onze achtbaanrit!). En meer dan ooit besef ik me hoe dankbaar we zijn voor alles.

Daarnaast heb ik gelukkig ook eindelijk weer onze keuken teruggevonden, zodat deze comforting pompoencake ons huis weer als vanouds kon vullen met de geruststellende geur van zelfgebakken lekkers. En lekker is het zeker! Voor iedereen die ook wel wat comfort food kan gebruiken op deze herfstige dagen staat hieronder het recept.

Pompoen cake

Recept pompoencake met ‘pumpkin spice’

De Amerikaanse pumpkin spice is niet hetzelfde als onze speculaaskruiden, maar het komt wel heel dicht in de buurt. Vandaar dat ik dat heb gebruikt in deze cake. Verder wordt pompoenpuree gebruikt in het recept. Klik hier om te lezen hoe je het makkelijkst pompoenpuree maakt.

Ingrediënten
– 300 g pompoenpuree
– 280 g bloem
– 180 g witte suiker
– 70 g rietsuiker
– 150 g boter
– 180 ml karnemelk
– 4 eieren
– 1 tl vanille extract
– 2 tl speculaaskruiden
– 2 tls bakpoeder
– 1 tls baksoda
– Snuf zout
– Optioneel: een handje fijngehakte pecannoten voor door het beslag of op de cake.

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 175 °C en vet het cakeblik in en bedek het met bakpapier.
2. Neem twee kommen. Meng in de eerste kom de pompoenpuree, de karnemelk en het vanille extract door elkaar.
3. Mix in een tweede kom de boter en suiker voor ongeveer 3 minuten. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe en mix nog 1 minuut per ei.
4. Mix op de laagste stand de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, baksoda, speculaaskruiden en zout) erdoor tot een gladde massa. Voeg daarna het pompoenmengsel toe (uit kom 1) en eventueel de fijngehakte pecannoten, en meng het door elkaar. Mix maximaal één minuut op de laagste stand, maar niet te lang want dan kan het taai worden.
5. Vul het cakeblik en bak de pompoencake in ongeveer 50 minuten gaar.

Mijn vriend houdt niet van noten, dus vandaar dat ik de pecannoten niet door het beslag heb gedaan. In plaats daarvan maakte ik een (ietwat te) dun glazuur van poedersuiker en water en strooide ik de pecannoten erop. Dan kon meneer ze er zonder moeite weer vanaf halen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.