Late night baking: pistache koekjes

Late night baking is voor mij de ultieme ontspanning na een drukke (werk)dag, en het is bovendien ideaal om een perfecte avond met je gasten (of vriendlief) mee af te sluiten. Het vult je huis niet alleen met heerlijke geuren, maar het is ook een soort garantie dat je gasten content en voldaan je huis zullen verlaten en je heel gelukkig gaat slapen. Want iedereen is gelukkig met versgebakken heerlijkheden in zijn maag. Het gebeurt dan ook vaak dat ik ’s avonds nog even een bakplaat met brownie bites (die zijn ook echt een aanrader!), bladerdeeg gebakjes of koekjes de oven in schuif. Mijn enige eis is dat het snel en lekker is, en dat zijn deze pistache koekjes zeker!

Pistache koekjes

Afgelopen week toverde ik dus twee avonden deze lekkere pistache koekjes uit de oven: de eerste keer om het recept te testen en de tweede keer om het nog eens te finetunen. Ik kan je vertellen dat de koekjes zijn goedgekeurd door het hele testpanel. De koekjes smaken overdags trouwens ook erg lekker. Of bij het ontbijt…

Recept pistache koekjes

Wij hadden gezouten pistachenootjes in huis, maar mocht je ongezouten pistachenootjes kunnen vinden heeft dat de voorkeur. Voeg dan wel een snuf zout toe aan het deeg. Ik gebruikte de hakmolen van mijn staafmixer om de ingrediënten te mengen, en dan is het helemaal snel klaar. Bovendien wordt het deeg dan niet zo warm door je handen, waardoor je het niet in de koelkast hoeft te laten rusten.

Ingrediënten (voor ± 16 koekjes)
– 100 g bloem
– 85 g koude roomboter
– 70 g kristalsuiker
– 50 g gepelde (gezouten) pistachenootjes, grof gehakt
– 1 eidooier
– ½ tl vanille extract (1 tl als je de Amaretto weglaat)
– ½ tl Amaretto (optioneel)
– poedersuiker voor bij het uitrollen

Bereidingswijze (± 25 minuten)
1. Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Meng de bloem, suiker, boter en de grof gehakte pistachenootjes door elkaar tot je een soort broodkruim-mengsel hebt.
3. Voeg de eidooier, het vanille extract en de Amaretto toe en kneed het tot een stevige bal. Rol het deeg tot een lange staaf van ongeveer 3 cm dik. Als het deeg vrij warm is geworden tijdens het kneden kun je het eventueel een halfuur in plastic folie in de koelkast laten rusten (zo voorkom je dat de koekjes erg uitlopen in de oven).
4.  Bestuif de buitenkant van de deegrol met wat poedersuiker zodat het deeg niet blijft kleven.  Snij het in plakjes van 1½ cm en druk ze aan op de bakplaat.
5. Voor chewy koekjes bak je ze ongeveer 15 minuten in de oven tot ze licht goudbruin zijn, voor krokante koekjes haal je ze er na ongeveer 18 minuten uit.
6. De meest uitdagende stap bij elk koekjes recept: laat de koekjes minstens een kwartier afkoelen zodat ze hard worden (net uit de oven zijn ze namelijk heel zacht).

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Late night baking: pistache koekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *