Kaneel scones met cranberry’s en sinaasappel

Toen ik afgelopen Kerst drie ladingen scones bakte drong het tot me door dat deze broodjes bij vrijwel iedereen geliefd zijn. Naast naturel scones bakte ik deze keer ook kruidige kaneel scones met cranberry’s en sinaasappel. Heerlijk winters! En de zelfgemaakte clotted cream mocht natuurlijk ook niet ontbreken.

Dat bracht me op het idee om op zoek te gaan naar meer variaties en er een scone-week van te maken. Deze week komen er ook recepten online voor kokos limoen-scones en zelfgemaakte lemon curd. Ook ga ik dit jaar nog twee recepten voor (hartige en zoete) scones met pompoen proberen, maar ik moet eerst weer eens een pompoen bemachtigen ;-).

Ik gebruikte gedroogde cranberry’s maar je kunt natuurlijk ook gewoon verse gebruiken (of andere bessen). En het lijkt me ook erg lekker om er noten of witte chocolade door te doen. Alle variaties zijn mogelijk!

Recept kaneel scones met cranberry’s en sinaasappel

Ingrediënten (8 tot 10 stuks)
– 225 g zelfrijzend bakmeel (of patentbloem)
– 1 tl bakpoeder (2 als je patentbloem gebruikt)
– 30 g suiker
– Snufje zout
– 50 g koude boter, in blokjes
– 1 ei
– 150 ml karnemelk
– 1 el kaneel
– 3 el (gedroogde) cranberry’s
– 1 tl sinaasappelrasp
– ei of melk om te bestrijken

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 225° – 230°C (afhankelijk van de oven).
2. Mix alle (gezeefde) droge ingrediënten met je vingertoppen met de boter tot het op broodkruim lijkt.
3. Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer alles door elkaar met een vork (of met een handmixer met deeghaken). Voeg vervolgens ook het ei, de sinaasappelrasp en de gedroogde cranberry’s toe. Als je wat langer mengt zullen je scones wat ‘gladder’ uit de oven komen.
4. Vet de muffinvorm in. Neem een eetlepel en schuif met behulp van een theelepel het deeg in de muffinvorm. Je kunt de scones ook bakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak er dan mooie rondjes van, of steek ze eventueel uit met een scone-uitsteker.
5. Plaats de bakplaat net boven het midden van de oven en bak de scones in ongeveer 15 – 20 minuten gaar. Dit is afhankelijk van je oven, bij mij kunnen ze er na 15 minuten uit. Prik met een satéprikker in de scone om te controleren of ze gaar zijn.

Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *