Zelfgemaakte lemon curd

Omdat ik zo dol ben op scones werd het toch wel eens tijd om er zelf eens lemon curd bij te maken. Voor als je dat nog niet kent: het is een soort crème van citroen. Er staan tal van recepten en bereidingswijzen online, maar ongeduldig als ik ben gooide ik gewoon alles in één pannetje. Het is prima gelukt en nu snap ik het enthousiasme: heerlijk!

lemon curd

Lemon curd is heerlijk met scones en clotted cream (maar ook in toetjes, yoghurt, taart of in al het andere wat je kunt bedenken om het mee te eten). Probeer het eens met één van deze smaken scones:

Recept lemon curd

Ingrediënten (voor ongeveer 2 jampotjes)
– 2 biologische citroenen*
– 150 g suiker (ik gebruikte rietsuiker)
– 100 g boter
– 2 eieren
* Omdat je de schil raspt kun je eigenlijk beter biologische citroenen gebruiken. Dan zitten er namelijk geen laagje was en pesticiden op de schil.

Bereidingswijze
1. Was de citroen goed, rasp de schil en pers het sap uit.
2. Verwarm het citroensap, de rasp en de boter in een pannetje op zo laag mogelijk vuur.
3. Mix met een garde de eieren en suiker romig in een kom. Voeg de eieren en suiker aan het botermengsel toe. Zodra je het ei-mengsel toevoegt moet je goed mixen, om te voorkomen dat het ei stolt. Breng het al roerend aan de kook zodat het goed indikt.
4. Zet het vuur laag en verwarm het nog ongeveer 3 minuten terwijl je blijft roeren. De lemon curd is goed zodra het net zo dik is als yoghurt.
5. Gebruik eventueel een zeef om de lemon curd in de pot te doen. Dit is handig als er per ongeluk een klein beetje ei gestold is of om zeker te weten dat er geen verdwaald pitje van een citroen in zit.
6. Laat de pot afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Lemon curd is ongeveer één à twee weken houdbaar in de koelkast.

Tip
Wil je langer van je zelfgemaakte lemon curd genieten: volg deze instructies op Culy.nl om je pot(ten) te steriliseren. Dan blijft het ongeveer drie tot vier weken goed.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.