Superfood ‘cupcakes’ met zoete aardappel

Deze superfood ‘cupcakes’ zijn niet alleen een feestje voor het oog, maar ook voor je smaakpapillen en lichaam. Best of all: alle ingrediënten zijn gewoon verkrijgbaar in de supermarkt (wel goedkoper bij de toko). Het is de ultieme gezonde(re) traktatie en deze cupcakes met zoete aardappel voldoen aan élk dieet. Ze zijn glutenvrij, lactosevrij, suikervrij, vegan en er komt geen oven aan te pas.

Superfood cupcake zoete aardappel topping

Nu moet je natuurlijk geen heuse cupcake verwachten: het heeft zeker niet de fluweelzachte textuur en een zoete romige topping zoals echte cupcakes wel hebben. De bodem is zoet en een beetje crunchy en de ‘topping’ is zacht en kruidig. Wel erg lekker!

En bovendien best gezond. Zoete aardappel, kaneel en kokos staan namelijk bekend als heuse ‘superfoods’.  En ook de andere ingrediënten zijn erg gezond, mits je ze natuurlijk met mate gebruikt. Ik zou uren kunnen uitweiden over welke voedingsstoffen deze cupcakes allemaal bevatten en waarom je ze dus guiltfree als snack aan je kind kunt geven (overigens niet onbeperkt natuurlijk). Maar dat ga ik niet doen…

Hou je niet van zoete aardappels? Je kunt natuurlijk ook voor een gezonde chocolade-topping gaan met banaan en (rauwe) cacaopoeder!

Ingrediënten (voor 9 mini cupcakes)
– 75 g zoete aardappelpuree
– ½ tl kaneel
– ½ tl koek- en speculaaskruiden
– 1 tl vanille essence
– ½ tl rasp van een biologische limoen

Voor de bodem:
– 75 g dadels
– 50 g noten (ik gebruikte amandelen, hazelnoten en pecannoten)
– 10 g sesamzaad
– 1 el kokosrasp
– 1 el kokosolie

En verder:
– Mini cupcake bakvorm (siliconen)
– Staafmixer/keukenmachine
– Citrusstamper
– Spuitzak

Bereidingswijze
1. Schil de zoete aardappel, snij in kleine blokjes en kook het in een pan gaar.
2. Maal ondertussen alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine tot een smeuïg deeg.
3. Als je geen siliconen bakvorm gebruikt kun je eerst een klein strookje bakpapier onder de bodem leggen zodat je de cupcakes er straks makkelijk uit kunt halen. Verdeel het deeg over negen cupcakevormpjes in de bakvorm en stamp het aan met de citrusstamper (dat werkt echt véél handiger dan als je het aandrukt met een theelepeltje).
4. Zet de mini cupcake bakvorm in de koelkast en laat het even uitharden.
5. Als de zoete aardappel gekookt is kun je het pureren tot een glad mengsel. Neem hiervan 50 g en voeg de kaneel, koekruiden, limoenrasp en de vanille essence toe.
6. Haal de cupcakes uit de koelkast en doe de afgekoelde zoete aardappelpuree in een spuitzak. Spuit mooie toeven op de cupcakes en garneer eventueel met wat extra kokosrasp of sesamzaad.
7. Laat de cupcakes vervolgens volledig afkoelen in de koelkast.

Tip
Je houdt veel zoete aardappelpuree over met dit recept maar dat kun je bijvoorbeeld gebruiken voor deze heerlijke soep met paprika’s.

Volg Perfect Housewife – to be @
Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Superfood ‘cupcakes’ met zoete aardappel

  1. Ik kom even op je blog kijken en hij is heel fijn. Je maakt mooie foto’s en lekkere recepten zo te zien.
    Ga je volgen!

    Liefs Suus van Food Bandits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *