Foodblogswap: Romige tomatensoep met mascarpone

Hoewel wij elke week soep eten (zeker in de winter), had ik nog nooit eerder verse tomatensoep met mascarpone gemaakt. Toen ik voor de foodblogswap van augustus dit recept tegenkwam op het blog Roots and Foods was de keuze snel gemaakt. Niet alleen door de gedachte aan de intense smaak van tomaten en de kruidige basilicum, maar vooral omdat Sara schreef dat ze zich net een Bertolli-oma voelt als ze deze soep maakt. Dat wilde ik ook!

Romige tomatensoep met mascarpone

Het blog Roots and Foods is van de zusjes Sara en Jenny, die het koken naar eigen zeggen met de paplepel ingegoten hebben gekregen dankzij hun Chileense en Nederlandse oma’s. Je vindt dus een variatie aan recepten op het blog, met een persoonlijke twist en zonder het gebruik van pakjes en zakjes. De meiden hebben een open en vlotte schrijfstijl (zo wordt er af en toe ook over keukenflaters gesproken) en dat is iets wat ik altijd kan waarderen in foodblogs!

Ik heb nog even getwijfeld of ik voor de brandnetel-risotto zou gaan,  want het humoristische maar duidelijke verhaal van Sara over hoe je veilig brandnetels kunt plukken klinkt erg overtuigend. Helaas ben ik allergisch voor paddenstoelen, en met het herfstachtige weer ging mijn voorkeur uiteindelijk toch uit naar een comforting soepje!

Ik voegde wel wat minder water toe dan Sara en Jenny, omdat mijn soep al vrij dun was. Ook voegde ik zongedroogde tomaten toe en gebruikte ik mascarpone in plaats van kookroom.

Of ik me uiteindelijk echt een Bertolli oma voelde? Helaas alleen als ik even mijn ogen sloot, de geur van tomaten en basilicum opsnoof en me in het warme Italië waande. Bertolli-oma is namelijk lekker aan het koken in een vrolijke zomerjurk, terwijl ik met mijn trui en sloffen in de keuken stond. Dat deed overigens geen afbreuk aan de soep, want die smaakte heerlijk! Toch weer even dat Italië-gevoel.

Andrea van het blog 4pure maakte deze maand de mojito smoothie van Perfect Housewife – to be!

Recept romige tomatensoep met mascarpone

Ingrediënten
– 1 kg rijpe roma tomaten
– 1 ui
– 1 teen knoflook
– 1 el olijfolie
– 4 zongedroogde tomaten
– 1 el fijngesneden, verse basilicum (plus extra om te garneren)
– 1 tl tijm
– 1 tl oregano
– 1 groentebouillonblokje
– ½ l water
– 2 el mascarpone
– 1 handje doperwten
– 1 wortel

Bereidingswijze
1. Snij de roma tomaten in grote stukken en verwijder de groene steelaanzet. Pel de ui en knoflook en snipper ze fijn.
2. Fruit de ui en knoflook in de olijfolie in een pan. Voeg na 2 minuten de roma tomaten, zongedroogde tomaten en de fijngesneden basilicum toe. Roer het geheel goed door en laat de pan op een lage temperatuur staan tot de tomaten zacht worden. Hierdoor verdwijnt de scherpe smaak van de tomaten.
3. Voeg het water en het bouillonblokje toe en breng het aan de kook.
4. Schil de wortel, snij hem in dunne plakjes maar voeg hem nog niet toe aan de soep.
5. Als de soep 20 minuten heeft gekookt pureer je hem tot een mooie, gladde soep. Voeg vervolgens de mascarpone, wortel en doperwten toe en laat de soep nog 10 minuten koken.
6. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met blaadjes verse basilicum en serveer met wat vers (ciabatta) brood.

Volg Perfect Housewife – to be @
Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *