DIY kaarsen met een afbeelding of tekst bedrukken

Deze leuke DIY voor persoonlijke kaarsen met een eigen tekst of afbeelding is het tweede project om de donkere najaarsdagen extra sfeer te geven (klik hier voor het eerste DIY kaarsen project met waxinelichtjes). Het is niet alleen leuk om te maken, maar ook een erg leuk idee als persoonlijk cadeau (voor de feestdagen)! Ik heb van alle stappen een foto gemaakt, dus kijk gauw verder voor een duidelijke beschrijving zodat je zelf ook een kaars kunt bedrukken met een eigen tekst, tekening of afbeelding, zonder lijm.

DIY kaars     DIY kaars met tekst

Toen ik dit idee voor persoonlijke kaarsen tegen kwam (op de blog A Girl in Paradise) geloofde ik niet dat het zo simpel zou zijn. Gelukkig had ik het fout want het blijkt inderdaad net zo makkelijk (en leuk!) te zijn als het er uit ziet. Nadat ik eerst een testronde had gedaan wilde ik alle kaarsen in huis wel doen. Je kan er al je creativiteit in kwijt en het zo persoonlijk maken als je zelf wilt.

Ik heb het met zowel vloeipapier als een tissue geprobeerd en beide manieren werken goed. Soms wordt gewoon gewoon papier gebruikt, maar dit raad ik niet aan omdat gewoon papier kan gaan branden. Dit heb ik zelf niet gehad met vloeipapier of een tissue. Wel is het uiteraard aanbevolen om altijd goed op te letten wanneer je kaarsen brandt.

DIY: Kaarsen met een afbeelding of tekst bedrukken

Benodigdheden
– Gladde (witte*) stompkaars (zie tips)
– Vel bakpapier (groter dan de kaars)
– Wit vel vloeipapier (of een tissue)
– Vel papier
– Digitale afbeelding en printer of stiften/een fijnschrijver
– Föhn
– Plakband
– Schaar

Instructies
1. Je kunt een mooie afbeelding op internet zoeken en printen of zelf een leuke tekst of tekening (laten) maken met stiften of een fineliner.
2. Als je een tissue gebruikt is het belangrijk dat je de verschillende lagen van de tissue van elkaar haalt. Je hebt maar één laag nodig. Plak het vel vloeipapier of de tissue met plakband op het vel papier. Zorg dat het zo strak mogelijk vastgeplakt zit (zonder kreukels), zodat de afbeelding zo netjes mogelijk geprint/getekend kan worden.
3. Teken of print voorzichtig op het vloeipapier of de tissue. Let bij het printen goed op de printerinstellingen* (zie tips).
4. Knip zo dicht mogelijk rond de afbeelding of tekening. Knip een strook bakpapier uit wat rondom de kaars past en iets groter is dan de lengte van de kaars. Zo kan je de kaars vasthouden aan het overtollige bakpapier waardoor je straks niet je vingers verband als je de afbeelding op de kaars gaat smelten.
5. Leg de afbeelding op de kaars en hou daar het bakpapier strak overheen. Hou de kaars vast aan het overtollige bakpapier en föhn je ontwerp voor ongeveer 40 seconde (uiteraard afhankelijk van de grootte van je tekst of tekening) op de warmste stand. Föhn niet te lang op dezelfde plek want dan bestaat de kans dat we kaars vervormd. Je kan een kleurverschil zien als het ontwerp in de kaars gesmolten is.
6. Zodra je de tekst of tekening op de kaars hebt geföhnd kun je voorzichtig het bakpapier van de kaars afhalen. Mocht je ontwerp er nog niet helemaal opzitten, dan kun je het nog een keer opnieuw föhnen. Dan is je persoonlijke kaars klaar!

DIY kaars DIY kaarsen

DIY kaars DIY kaars

Tips

  • Een witte kaars is het mooist zodat je zo min mogelijk het witte vloeipapier of de witte tissue ziet. Ik gebruikte een wit met roze kaars en zoals je op onderstaande foto kunt zien is het vloeipapier een beetje zichtbaar. Als je een gekleurde kaars gebruikt kan je uiteraard ook vloeipapier in dezelfde kleur kiezen, maar dan is een zwart/witte afbeelding het handigst.
  • Zoals je kunt zien koos ik ervoor om een afbeelding te printen. De eerste drie keer verdween mijn vloeipapier gescheurd in de printer, ondanks dat ik het strak op het vel papier geplakt had. Nadat ik de printerinstellingen aangepast had kwam het papier er wel vloeiend uitrollen. Mijn Canon printer stond ingesteld op “automatische papierinvoer” (in plaats van “schakelaar papierinvoer”) en de papierbron had ik ingesteld op “t-shirt transfers” (hetzelfde formaat als A4 papier). Ik weet niet of dat laatste noodzakelijk was, maar het papier kwam er met deze instellingen eindelijk vloeiend uit en werd voorzichtiger gedrukt.
  • In plaats van een (geprinte) tekst of tekening kun je natuurlijk ook een mooie servet gebruiken.
  • Een strijkijzer werkt ook prima (in plaats van een föhn).

DIY kaars met tekst

Volg Perfect Housewife – to be @
Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “DIY kaarsen met een afbeelding of tekst bedrukken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.