Coq au vin & vakantie op het Franse platteland

Vorige week genoot ik van een relaxte vakantie op het authentieke Franse platteland. We hebben een mega-drukke periode achter de rug dus het was fijn om er even helemaal tussenuit te zijn. Vroeger vond ik het daar verschrikkelijk, want er is geen internet, televisie en zelfs nauwelijks bereik met een telefoon. Maar inmiddels kan ik die rust en het mooie uitzicht wel waarderen. Met al die rust had ik mooi de tijd om de keuken in te duiken en deze heerlijke coq au vin op tafel te toveren. Absoluut een aanrader!

coq au vin


Het weer viel helaas wel een beetje tegen. Het was bewolkt, best koud en de regen viel elke dag met bakken uit de hemel. Maar niets zo sfeervol als met z’n allen kaarten aan de eettafel met een warm, knisperend haardvuurtje en het geluid van de tikkende regen op het raam op de achtergrond.

coq au vin

 

Met heel veel eten natuurlijk. Want door het druilerige weer had ik alle tijd om lekker de keuken in te duiken. Ik heb meerdere recepten gemaakt, geproefd en gefotografeerd, al dan niet met hulp en feedback van vriendlief en mijn ouders. Ze vonden het fascinerend om het koken/bakken en fotograferen van dichtbij mee te maken en alles werd uitgebreid geëvalueerd. Ideaal zulke proefpersonen!

coq au vin coq au vin

Een typisch Frans gerecht wat je zeker eens moet maken is deze goddelijke Coq au vin, zoals mijn moeder het altijd maakt. Het is super makkelijk en redelijk geschikt voor een wat kleiner budget. Je moet wel wat geduld hebben, maar door het stoven wordt de kip heerlijk mals! En wat eigenlijk niet mag ontbreken bij de coq au vin is een verse (Franse) baguette of pain. Die kun je – lekker bourgondisch – dippen in de smaakvolle saus uit de pan.

Ingrediënten (voor 4 personen)
– 1 kg kippenbouten (of kippenpootjes)
– 500 ml rode wijn
– 500 g aardappels
– 450 g winterpenen
– 450 g sperziebonen/haricot verts
– 250 g spekjes
– 100 g boter
– 3 uien
– 2 teentjes knoflook
– 2½ bouillonblokjes (kip of groente)
– Scheut water
– Vers stokbrood

En verder:
– Een braadpan

Bereidingswijze (± 1½ uur)
1. Snipper de uien en snij de knoflook fijn. Smelt de boter in een braadpan en braad de kip aan.
2. Voeg de uien en knoflook toe en roer goed door tot de uien er glazig uitzien.
3. Voeg de rode wijn en bouillonblokjes toe laat het ongeveer een halfuur met het deksel op de pan garen.
4. Dop ondertussen de sperziebonen en schil de winterpenen en aardappeltjes. Snij de penen in plakjes en de aardappeltjes in stukjes. Doe de groente en spekjes in de pan en voeg een scheut water toe. Als je diepvriesgroente gebruikt hoef je geen extra water toe te voegen. Doe de deksel er weer op en laat het geheel nog een halfuur tot drie kwartier garen.
5. Roer af en toe in de pan en voeg een extra scheut water toe als het vocht helemaal is ingekookt.
6. Het is klaar als de groente gaar is en de kip lekker mals is. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper en serveer met vers stokbrood!

coq au vin

Volg Perfect Housewife – to be @
Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin

Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *