Bananenbrood: makkelijk ontbijt en lekkere snack

Eerlijk is eerlijk, ik had eigenlijk nog nooit eerder bananenbrood gebakken. Maar na alle bananenbrood-spam op Instagram en alle enthousiaste reacties werd het toch eens tijd. Dan kon ik ook mooi de voorraad overrijpe bananen wegwerken. Dit lekkere bananenbrood is ideaal voor bij het ontbijt, hoewel dit ook goed smaakt als snack tijdens je vier-uur-dipje. Ik ben overtuigd! Bovendien is het ook nog eens vrij van (geraffineerde) suikers, en lactose- en glutenvrij (mits je glutenvrije havermout gebruikt).

Recept voor glutenvrij, suikervrij en latosevrij bananenbrood

Het recept komt uit het kleurrijke ontbijtrecepten e-book van de Groene Meisjes. Het blog doet me denken aan de jaren 70 (misschien door alle vintage spullen) en het (milieu)bewuste mintgroene bestaan van Jamie en Merel is erg inspirerend. Nou check ik natuurlijk voornamelijk de recepten, en net zoals de Groene Meisjes ben ik dol op fijne ontbijtjes. Gezond ontbijten is gewoon heel belangrijk om je dag vrolijk, fris en fruitig te beginnen.

Het bananenbrood is super makkelijk om te maken en nu ben ik voor de hele week voorzien van een ontbijt/healthy snack. Ik veranderde hier en daar wat ingrediënten in het recept van de groene meisjes. Zo hou ik best van kokos en blijken gedroogde vijgen ook echt heel lekker te zijn in bananenbrood. Hoewel ik wat minder dadels toevoegde was het bananenbrood toch lekker zoet.

Nieuwe ontbijt-/snackinspiratie is sowieso chill, maar helemaal omdat ik in september van plan ben om me weer aan te sluiten bij de landelijke sugar-challenge. Nu geniet ik volop van de vakantie en heb ik eindelijk tijd om regelmatig buiten de deur te eten en om zelf allemaal lekkers op tafel te toveren. Heel fijn, maar al dat eten vindt het wel heel erg knus in mijn lichaam. In maart deed ik ook al de sugar-challenge, en nu is het wederom tijd voor bezinning.

Mocht je nou ook van plan zijn om in september mee te doen met de sugar-challenge, lees dan nog even deze 7 tips door die ik opstelde op basis van mijn (redelijk succesvolle) ervaring.

Recept bananenbrood

Ingredienten
– 4 overrijpe bananen
– 150 g fijngemalen (glutenvrije) havermout
– 150 g dadels/gedroogde vijgen
– 30 g kokosmeel
– 120 ml ongezoete amandelmelk
– 2 tl kaneel
– 2 tl vanille extract
– 1 tl bakpoeder

En verder:
– Cakeblik met bakpapier

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bedek de cakevorm met bakpapier.
2. Maal de dadels en gedroogde vijgen fijn in de blender en voeg de amandelmelk en het vanille extract toe.
3. Prak 3 bananen fijn (of doe ze even in de blender). Meng nu alles door elkaar tot een glad, luchtig mengsel.
4. Verdeel het deeg over het cakeblik. Pel de laatste banaan, snij hem in de lengte doormidden en leg hem bovenop het mengsel. Druk hem iets aan en zet het bakblik 60 minuten in de oven. Laat de cake daarna goed afkoelen voor je hem aansnijdt.
5. Je kunt het bananenbrood eventueel (gedeeltelijk) in de vriezer bewaren, zodat je wat op voorraad hebt.

Volg Perfect Housewife – to be @
Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin

Print Friendly

2 thoughts on “Bananenbrood: makkelijk ontbijt en lekkere snack

  1. Ik heb al jaren een recept voor bananenbrood. Dat is mijn favoriet. Misschien niet zo heel gezond, maar heel af en toe bak ik hem toch.
    Die banaan aan de bovenkant ziet er wel erg mooi uit. Het oog wil ook wat. 🙂

    1. De eer voor de banaan bovenop het bananenbrood gaat volledig naar de Groene meisjes!
      Misschien dat ik jouw iets minder gezonde versie eens voor mijn vriend kan maken, die vond deze te gezond! Ik kon het recept alleen niet vinden op je blog, of kijk ik met mijn neus? 🙂 Leuk je berichtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *