Het recept voor de lekkerste appeltaart

Fijne dierendag en alvast een fijne nationale bak-een-appeltaart-dag (morgen)! Haha, ik had echt nog nooit gehoord van deze smakelijke dag maar via Instagram kwam ik erachter dat dat dus morgen is. Toevallig hadden wij nog een kilo appels over van de appeltaart die we nooit meer voor de verjaardag van mijn vriend hebben gebakken (lees hier waarom), dus nu hebben we uiteindelijk toch nog een appeltaart gebakken. Of nouja, ik heb hem gebakken en vriendlief heeft hem opgegeten.

Appeltaart met kaneel recept

Ik denk dat er weinig mensen zijn in Nederland die geen warme herinneringen koesteren aan de combinatie van friszure appels, de kruidige kaneel en de zoete korst. Ook wel bekend als ‘oma’s appeltaart’, met het kenmerkende raster bovenop. Of mama’s appeltaart. Mijn fijnste herinnering aan mama’s appeltaart is deze:

Mijn moeder bakte eigenlijk altijd appeltaart met een kant-en-klare mix, maar desondanks vond ik het altijd smullen. Zo ook die keer dat ze appeltaart mee naar haar werk nam voor haar verjaardag, en ik als klein meisje mee mocht om het uit te delen aan haar collega’s. Ik mocht de punten ook van een toefje slagroom voorzien. Alles ging prima, maar ik geloof dat ik uiteindelijk wel een hele (overgebleven – dat dan weer wel) spuitbus slagroom in mijn eentje heb leeggegeten. Gewoon puur, zonder stukje taart.  Of misschien ook met een overgebleven stukje taart, maar het ging in ieder geval om de slagroom. Echt een feestje vond ik dat!

Slagroom is sowieso berucht in onze familie. Mijn moeder en opa hielden eens een wedstrijd wie de meeste opgeklopte slagroom op kon eten. Ik weet niet meer om hoeveel slagroom het ging of wie er uiteindelijk gewonnen heeft, maar wel dat ze in de daaropvolgende maanden verdacht weinig slagroom hebben gegeten. Update: ik heb mij inmiddels laten vertellen dat het om een halve liter slagroom ging, en dat mijn moeder deze wedstrijd gewonnen heeft!

Terug van de slagroom-verhalen naar de appeltaart. We hadden dus nog een kilo appels over, en hoe kun je dat beter vieren dan met een rustieke appeltaart?! Het recept blijkt precies op tijd te zijn voor de nationale appeltaart-bak-dag. Dan kan je vandaag alvast de boodschappen doen en morgen lekker bakken!

Recept voor appeltaart

Tot ongenoegen van vriendlief deed ik geen rozijnen in de appeltaart, want daar hou ik niet zo van. Mijn moeder deed dat ook nooit, maar omdat supermarkt appeltaarten dat wel hebben maar daar ook altijd harde klokhuizen in zitten heb ik een nare associatie ontwikkelt met rozijnen in appeltaart. Mocht jij wel van appeltaart met rozijnen houden, voeg dan nog 2 handjes (ongeveer 90 gram) rozijnen toe bij stap 7.

Ingrediënten

Voor de bodem:
– 325 g zelfrijzend bakmeel
– 200 g boter, in blokjes
– 150 g suiker
– 1 ei, + 1 extra om te de taart later mee te bestrijken
– 1 tl vanille essence
– snufje zout

Voor de vulling:
– 1 kg appels (bij voorkeur Goudreinetten)
– 15 g paneermeel
– 50 g suiker
– 3 tl kaneel
– optioneel: 90 g rozijnen

En verder:
– Springvorm (ø 24 cm), de bodem bekleed met bakpapier en de rand ingevet met boter
– Huishoudfolie

Bereidingswijze
1. Meng in een kom de droge ingrediënten voor de bodem goed door elkaar. Voeg de boter, het ei en de vanille essence toe en kneed het met je handen of met een keukenmachine tot een consistent deeg.
2. Verdeel het deeg in drie gelijke delen. Bekleed de bodem met het eerste deel van het deeg, en druk met je vingers aan. Bekleed vervolgens de rand met het tweede deel van het deeg.
3. Dek het af met wat huishoudfolie en bewaar de bekleedde springvorm in de koelkast.
4. Schil de appels, snij ze in vier partjes en verwijder het klokhuis. Snij de partjes in plakjes met een dikte van ½ cm. Besprenkel ze eventueel met citroensap zodat ze niet verkleuren.
5. Verwarm de oven voor op 175 °C.
6. Pak de springvorm uit de koelkast en bestrooi de bodem met paneermeel. Dit neemt het vocht op uit de appels zodat je na het bakken een mooie, stevige bodem krijgt.
7. Meng de appelschijfjes met de suiker en kaneel en verdeel ze over de bodem.
8. Rol de overgebleven bal deeg uit tot een dunne lap met een dikte van maximaal ½ cm. Snij er lange repen van met een breedte van ongeveer 1 cm.
9. Leg de repen kruislings op de appeltaart (als een soort raster of vlechtwerk) en verdeel de overgebleven repen over de rand.
10. Bestrijk het raster met een los geklopt ei en bak de taart in ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven.
11. Laat de taart afkoelen op een rooster en verwijder de springvorm. Geniet van de taart met een flinke toef vers geklopte slagroom :-).

Tip
Mocht je nou ook nog wat appels over hebben, maar liever eens een andere variatie op appeltaart willen maken, dan is deze appeltaart met banketbakkersroom ook een aanrader!

Volg Perfect Housewife – to be @
Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *