Appeltaart met banketbakkersroom

Het was alweer even geleden dat ik iets gebakken had (afgezien van diepvries pizza’s), en ooh wat had ik mijn oven gemist. Het liefst tover ik elke dag lekkere koekjes, smeuïge cakes en heerlijk geurende taarten uit mijn oven. Tijd dus om de oven weer eens te gebruiken!

appeltaart met banketbakkersroom

Mijn favoriete aroma’s uit de oven zijn zonder twijfel vanille en kaneel, en als ik ooit zelf brood ga bakken komt dat op de gerespecteerde tweede plaats (oh en citrusvruchten). Er is niets zo comforting als een huis gevuld met de geur van versgebakken heerlijkheden.

Appeltaarten geven ook zo’n heerlijk home-sweet-home gevoel, en dat was precies waar ik deze week behoefte aan had. Eigenlijk wilde ik voor de klassieke Hollandse appeltaart met kaneel gaan, maar toen ik dit recept tegenkwam ging ik toch voor vanille in plaats van kaneel. De taart voldeed aan mijn verwachtingen en was heerlijk, zoals eigenlijk alles met banketbakkersroom.

Het recept komt uit een tijdschrift-achtig boekje met 80 appeltaart variaties. Gebruik het liefst wat stevigere, zure appels (bijvoorbeeld Goudreinette). Ik gebruikte Jonagold appels (helaas is het seizoen van Goudreinette’s nog niet begonnen) maar die smaak neigt uiteindelijk wat meer naar peer (overigens ook heel lekker!). Bewaar de taart maximaal 2 dagen in de koelkast.

Ingrediënten

Voor het deeg:
– 125 g boter, op kamertemperatuur
– 100 g suiker
– 2 eidooiers
– 250 g bloem

Voor de vulling:
– 1 kg zure appels (bijvoorbeeld goudreinetten)
– 120 g suiker
– rasp van 1 biologische citroen
– 500 ml water
– 150 ml melk
– 150 ml slagroom
– 1 vanillestokje
– 4 eidooiers

En verder:
– springvorm (ø 28 cm)
– steelpannetje

Bereidingswijze
1. Begin met het deeg van de taart. Mix de boter, suiker en 2 eidooiers tot een egale crème.
2. Meng de helft van de bloem erdoor. Voeg vervolgens de rest van de bloem toe en kneed het tot een consistent geheel. Als het deeg iets te droog is, voeg 1 el water toe. Laat het deeg vervolgens een half uur rusten in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 200°C, vet de springvorm in en bedek de bodem met bakpapier.
4. Rol het deeg uit en bedek de springvorm met deeg. Bedek de rand tot ongeveer 4 cm hoogte. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak de bodem ongeveer 12 minuten in de oven en laat het daarna afkoelen.
5. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snij elke appel in 12 partjes.
6. Kook de appelpartjes kort in 500 ml water met 40 g suiker en de citroenrasp en laat het uitlekken.
7. Doe de melk, slagroom, de rest van de suiker en het merg van het vanillestokje in een steelpannetje en breng het al roerend aan de kook.
8. Klop ondertussen 4 eidooiers luchtig in een kom. Voeg de het vanillemengsel al roerend toe aan de eidooiers en giet het vervolgens terug in het pannetje. Breng het weer aan de kook tot de banketbakkersroom ingedikt is.
9. Bedek de taartbodem met de appelpartjes en verdeel de banketbakkersroom erover. Bak de taart in 30 tot 40 minuten in de oven (weer 200°C). Laat afkoelen en bewaar de taart in de koelkast.

Volg Perfect Housewife – to be @
Instagram | Facebook | Twitter | Bloglovin

6 thoughts on “Appeltaart met banketbakkersroom

  1. Maakt het nog uit welke soort suiker ik hierbij gebruik? Ik ben van plan de taart te maken voor de eerste kerstdag, ik ben er erg benieuwd naar!

    1. Leuk je berichtje Mich, en lekker dat je het voor eerste Kerstdag gaat maken! Zelf heb ik fijne kristalsuiker gebruikt voor het recept. Fijne feestdagen alvast!

        1. Wat leuk dat je nog een berichtje stuurt Mich! En fijn dat de taart in de smaak viel. Nog de beste wensen voor 2015! 🙂

    1. Wat lief, dankjewel! Hij was ook erg lekker. Ik vind bakken altijd heerlijk ontspannend, maar vooral omdat het zo’n ‘knus’ huiselijk gevoel geeft. Koken trouwens ook!

      Mocht je de taart gaan maken, laat me weten wat je ervan vond, vind ik leuk :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *